Ma Hella napja van. Holnap Emil és Csanád napja lesz.
A+ A A-

Emberöltőnként egy eset: tífusz Zalában

icu_nurse.jpgVárhatóan már a hét végén elhagyhatja a kórházat az az indiai beteg, akit a múlt hét óta tífusszal kezelnek a Zala Megyei Kórházban.

A gyógyulófélben lévő beteg már láztalan és tünetmentes, ezért várható, hogy a hét végén hazaengedik - közölte Ribiczey Pál főorvos, aki az intézmény fertőző osztályát vezeti. Hozzátette: az további ellenőrzések után derül ki, hogy az illető eredményei negatívak lesznek-e, vagy a szervezetében kimutatható marad a betegség, ami egyes munkakörökben - például az élelmiszeriparban, gyermekintézményekben - nem teszi lehetővé a foglalkoztatását.

A főorvos elmondta, hogy a beteg valószínűleg a Távol-Keletről hozta magával a fertőzést, ami miatt egy vele kapcsolatban álló személyt is megvizsgáltak. Ugyancsak indiai társa két nap után elhagyhatta a zalaegerszegi kórházat, miután megbizonyosodtak arról, hogy nem fertőződött meg tífusszal.

Ribiczey Pál információi szerint 20-25 éve nem találkoztak Zalaegerszegen tífuszos beteggel. Addig az időszakig ez a kór nem volt annyira ritka, Zalában évente 2-3 esetben is kerültek kórházba emiatt betegek. A Zalai Hírlap úgy értesült: a tífusszal kezelt beteg egy zalaegerszegi elektronikai cégnél dolgozik.

A távirati iroda megkeresésére az ÁNTSZ zalaegerszegi-lenti kistérségi intézetének tiszti főorvosa azt közölte: a betegség paratífusz, ami klinikai tüneteiben valamivel enyhébb a tífusznál. Amikor a beteg Magyarországra érkezett, panasz- és tünetmentes volt, s miután belázasodott, már nem is ment be a munkahelyére, a foglalkozás-egészségügyi szolgálaton keresztül azonnal kórházba utalták.


Belencsák Ágnes hozzátette, hogy a beteg munkahelyén, a környezetében dolgozó 40 kollégájánál - köztük külföldi állampolgároknál is - még a múlt héten elvégezték a szűrést. A vizsgálati eredmények szinte mindegyike megérkezett hétfőre, valamennyi negatív, a beteg időben történt jelentkezése miatt nem is nagyon volt esély arra, hogy megfertőződjenek.

Kapcsolódó kifejezések: Zala Megyei Kórház  tífusz 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!