Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Kétmilliárdan veszélyben a dengue-láz miatt

Kétmilliárdan veszélyben a dengue-láz miattAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) keddi közleménye szerint csaknem kétmilliárdan kerülhetnek veszélybe az Ázsiai-Csendes-óceáni régióban a dengue-láz miatt, ha a kormányok nem tesznek valamit a pusztító betegség ellen.

Az ENSZ hivatal fel fogja kérni a Nyugat-Csendes-óceáni szekciót alkotó 37 országot és területet a moszkitók által terjesztett betegség elleni regionális stratégia kidolgozására. A WHO szerint a dengue-láz a 40 globális jelentőségűvé váló betegség egyike. 1991-2004. között dengue járvány söpört végig a területen, mely csúcspontján, 1998-ban 350 ezer halálos áldozatot szedett. A világszerte veszélyben lévő 2,5 milliárd ember közül 1,8 milliárd él a Nyugat-Csendes-óceáni régióban. A dengue esetek 98 százalékát – és a halálesetek 99 százalékát – a régióban 2001-2004. között Vietnámból, Malajziából, a Fülöp-szigetekről, Kambodzsából, Laoszból, Szingapúrból, Francia-Polinéziából, Fidzsiről, Új-Kaledóniából és Kínából jelentették.

A WHO egy manilai regionális bizottsági ülésen közölte, hogy a dengue „rendkívüli mértékben elterjedt az elmúlt három évtizedben” a megváltozott időjárási körülményeknek köszönhetően, melyek a vírust hordozó Aedes aegypti moszkitó számára nagyobb életteret biztosítanak. „Az esővíz felhasználása, a használt gumiabroncsok, műanyag konténerek és konzerves dobozok nem megfelelő elhelyezése újabb lehetőségeket teremtett a vektor szaporodásához.” Szintén kulcsfontosságúak a migráció, a demográfiai változások, valamint a városi területek gyors ütemű növekedése.

„A denguet csak járványok idején vesszük komolyan, egyébként elhanyagolt betegség” – áll a WHO által kiadott beszámolóban. „Számos ázsiai-csendes-óceáni országban hiányoznak a források és így a vírus elleni megfelelő intézkedésekre való lehetőség.” Egyes esetekben nincs országos program, vagy ha mégis, akkor a szűkös anyagi forrásokat már régen elköltötték, elsősorban rovarölő sprayre és vegyi lárvaölőkre, melyek kevéssé befolyásolják a járvány megfékezését. A WHO új, jobb diagnosztikai, prevenciós és terápiás eszközöket sürget, mivel a dengue miatti halálozás egy százalék alá szorítható lehetne, ha a betegséget időben felismernék, és megfelelően kezelnék.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: dengue-láz 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!