Ma Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.
A+ A A-

A nyugat-nílusi vírus kipusztíthat néhány észak-amerikai madárfajt

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány feltételezése szerint a moszkitók által hordozott nyugat-nílusi vírus okolható néhány észak-amerikai madárfaj, többek között a vörösbegy, a kék szajkó és a varjú példányszámának drámai csökkenéséért.

A Smithsonian Kutatóintézet Költöző Madár Központjának munkatársai Shannon LaDeau vezetésével azt figyelték meg, hogy az érintett fajok száma a 2002-ben és 2003-ban kitört, emberi megbetegedéssel járó nyugat-nílusi lázat követően csökkentek jelentős mértékben.

A fertőzés a varjakat érintette legsúlyosabban: az amerikai példányok negyvenöt százaléka pusztult el. A kutatók rámutattak, hogy az általuk tanulmányozott húsz madárfajból tizenhárom a nyugat-nílusi vírusfertőzés kitörése után érte el populációjának tízéves mélypontját. A 2002-es és 2003-as hanyatlás óta a hét leginkább érintett madárfajból mindössze kettőnek sikerült korábbi példányszámát elérni.

A nyugat-nílusi vírus először 1999-ben tűnt fel Észak-Amerikában. Azóta több mint huszonnégyezer amerikait fertőzött meg, a halálos áldozatok száma pedig eléri az ezret. A fertőzés tünetei közé tartozik a fejfájás, a bőrkiütések, a szemfájdalom, és az extrém fáradtság, ritkán pedig agyvelő- és agyhártyagyulladást is okozhat.

A továbbfertőződést minden eszközzel meg kell akadályozni. 
 

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!