Ma Lehel napja van. Holnap Hermina napja lesz.
A+ A A-

Malária ellen nem véd az elektromos szúnyogriasztó

malaria_special.jpgAz elektromos kézi szúnyogriasztó (EMR) készülékek, melyek magas frekvenciájú hanggal próbálják meg elriasztani a vérszívókat, nem állítják meg a csípéseket, és nem akadályozzák meg a maláriát - derül ki egy 10 kutatást tartalmazó összefoglalóból, melyeket Észak-Amerikában, Oroszországban és Afrikában végeztek.

"A EMR készülékeket nem szabadna gyártani, reklámozni vagy használni szúnyogcsípés és malária megelőzésére, mivel nem hatásosak." - közölte A. Ali Enayati vezető szerző, az iráni Mazandaran Orvostudományi Egyetem orvosi entomológia tanára. "Az összes kutatás szabadtéri helyszíneken folyt laboratóriumok helyett. Egyik tanulmány szerint sem volt jelentős különbség a szabad emberi testfelületre szálló szúnyogok száma között - ha használták a készüléket, ha nem." - mondta Enayati.

Az EMR készülékeket arra tervezték, hogy egy 2,5 méteres körben távol tartsák a szúnyogokat. A készülék azonban veszélyt jelenthet az egészségre, mivel aki ezt használja, általában nem alkalmaz egyéb, a malária ellen bizonyítottan hatásos szúnyogriasztót vagy védőeszközt, mint pl. szúnyoghálót az ágy körül.

Aki úgy érzi, hogy védett, az nem figyel eléggé a veszélyre. Hasonló a helyzet mint az egészséges ételeket árusító vendéglőkben, ahol bebizonyosodott, hogy a vendégek egyáltalán nem figyelnek arra, mennyi kalória kerül a szervezetükbe. 

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!