Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Halálos vírus: Marburg-láz dúl Angolában

hallos_vrus_marburg-lz_dl_angolban.jpgA marburg-láz miatti halálozások száma rekordméreteket öltött Angolában. 127 ember halt meg az ebola-vírus tüneteihez hasonló fertőzésben, a legtöbben közülük öt évnél fiatalabb gyerekek.   Soha nem volt ennyi áldozta e gyógyíthatatlan betegségnek. Angolában a tavaly októberben kirobbant marburg-láz óta 132 esetet regisztráltak.

Ezt közölte tegnap Genfben a Egészségügyi Világszervezet, a WHO. A ritka betegség olyan tünetekkel rendelkezik, mint az ebola-vírus vagy dengue-láz: magas testhőmérséklet, belső vérzés, hányás.

További eseteket is talált a WHO Uige tartományban, dél-nyugati afrikai köztársaságban. A WHO mobil csapatai megfigyelik az ottani táborokat és laboratóriumi vizsgálatokat hajtanak végre a vírus megállítására.

A marburg-vírus ellen még nem fedeztek fel semmilyen oltást vagy kezelést. A vírus általában halálos kimenetelû, az első tünetek megjelenése után három-hét nap alatt öli meg áldozatát. A vírus fertőzött emberrel való érintkezéssel és testnedvek által terjed.

A lappangási időszak általában kilenc nap, és az elején összecserélhető a marburg-láz a maláriával, tífusszal vagy a sárgalázzal.

Kapcsolódó kifejezések: Angola  ebola  marburg-láz  sárgaláz  vírus 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!