Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

Fő veszély a fertőzés

f_veszly_a_fertzs.jpgA magyar katasztrófavédelmi egészségügyi mentőcsapathoz a Srí Lankai Galléba már szilveszter napjára megérkezett a segélyszállítmány és elkezdődött a felhasználás, aznap mintegy 400 tífusz elleni védőoltást adtak be a menekülttáborban élőknek.

Jankovics Péter polgári védelmi főhadnagy január 1-jén azt tudatta, hogy folyamatosan dolgoznak, 24 óra alatt 13 menekülttábort jártak végig és ezalatt mintegy ezer embert láttak el. Gallé térségében gomba módra szaporodnak a menekülttáborok, számuk már 230-ra nőtt. A magyar orvosi csoport ügyeletet állított fel, ahol 24 órás szolgálatot ad egy orvos és egy szakápoló. A helyi hatóságok már is köszönetet mondtak a mentőcsapat munkájáért. A csoport tagjai egészségesek.

Dr. Göndöcs Zsigmond vezető főorvos elmondta két egységre oszlott a magyar csapat. Az egyik a szálláshelyük előtt rendezett be ellátóhelyet, a másik egység a menekülttáborokat járja. Rengeteg beteget láttak el, csak a házban félezer járóbeteget. A legtöbbje nem sérült, hanem olyan légúti, magas vérnyomásos vagy cukorbeteg, akinek már nincs gyógyszere és nincs semmiféle ellátása. Járvány ott nincs, az embereket oltják tífuszvakcinával, eddig mintegy 1500 egységet adtak be. Vannak sérültek is, elhanyagolt gennyező sebekkel.

A sérültek ellátása nagy nehézségeket okoz, mindenkit nekik kell ellátni, mert ha operációra szorulna valaki, nem tudnák kórházba küldeni, erre nincs közlekedési lehetőség. Göndöcs doktor elmondta a kiküldetésük várhatóan addig tart, amíg van elegendő felszerelésük. Ez várhatóan még hat nap.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Sri Lanka  fertőzés  menekült  tífusz  veszély 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!