Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.
A+ A A-

Malária elleni gyógynövényt termesztenek Dél-Afrikában

malria_elleni_gygynvnyt_termesztenek_dl-afrikban.jpgA kínai kultúrában már kétezer éves múlttal rendelkező Artemisia annua (egynyári üröm) nevű növény most a malária ellen küzdők figyelmének középpontjába került.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 60 oldalas ismertetőt adott ki a növényről, amiben a termesztéséről, aratásáról és felhasználásáról minden fontos információ megtalálható. A Dél-Afrikai Köztársaság, Mozambik és Zimbabwe még az idén el is kezdi a növény termesztését.

A növény aktív összetevőit ugyanis a malária kombinált kezelésére, különösen a hagyományos kinolon-terápia rezisztens malária gyógyítására alkalmaznak. Ez a kezelés a világ összes részén szükséges, ahol ilyen típusú malária előfordul. Főleg a Szahara alatt elhelyezkedő afrikai régiókat érinti súlyosan a probléma, az összes maláriás haláleset 90 százaléka itt történik. Összességében a világ népességének 40 százalékát veszélyezteti az ilyen típusú malária - ami igazolja az újfajta kezelések fontosságát.

Eredetileg ezt a növényt csak Kínában termesztették, de a megnövekedett igényeknek Kína egyedül már nem tud eleget tenni. A hiány megrémítette az Egészségügyi Világszervezetet és a többi egészségügyi hatóságot, ezért kellett lépni az ügyben. A problémára megoldás jelent, hogy a világ más részein, többek között Zimbabwében, Mozambikban és a Dél-Afrikai Köztársaságban is termelnek majd ilyen gyógynövényt. Néhány mezőgazdász szerint a növényt alternatív dohányként is fel lehetne használni.

A termesztés azonban nehézségekbe ütközik. A növény 6 hónap alatt fejlődik ki, és újabb 2-5 hónapot igényel a végtermék előállítása. Egy apró hiba miatt elveszhet az egész éves termés, vagy - csak - alacsony hatóanyag tartalmú növényeket teremnek. A hatóanyag kivonási eljárás során becsúszó hiba is romba döntheti a több hónapos fáradozást.

A WHO a hibák elkerülése végett adta ki a növénnyel kapcsolatos ismertetőt. Ebben pontosan leírták, hogy hogyan kell termeszteni a növényt, hogyan kell megtervezni a gyógyszergyártást. Lépésről-lépésre leírták a technikai utasításokat arra nézve is, hogyan kell kivonni a hatóanyagot, az artemizint a szárított levelekből.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: artemisia annua  malária 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!