Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.
A+ A A-

"A maláriahelyzet"

a_malriahelyzet.jpgKözel 300 millió afrikai szenved maláriában, közülük közel 1 millió kisgyermek, akiknél a leggyorsabb a halálozási arány. A GalxoSmithKline új vakcinája egy mozambiki tesztelés során ígéretesnek bizonyult a megmentésükhöz.  Átlagosan 30% a fertőzés mértékének csökkenése, a leghatékonyabb a legveszélyeztetettebb korosztályban, 77% a két évnél, és 57% a négy évnél fiatalabb gyerekek között. A rendkívül magas betegszám következtében ez igen jó arány.

A vakcina a fertőzés korai stádiumában fejti ki hatását. A malária kórokozója a Plasmodium falciparum. A moszkitók csípése során fertőzi meg az embert, ekkor "sporozoid" állapotban a vérbe kerül, onnan a májba jutva átalakul merozoiddá és ez az alak ürül (időnként lázat okozva) a vérbe ahol letális hatású is lehet.

A vakcina (RTS,S/ASO2A) utánozza a sprozoidok felszínén lévő két kulcsfehérjét, az RTS, illetve S fehérjéket - innen kapta a nevét. A fehérjéket a HepatitisB vakcina üres burkába csomagolva juttatják a szervezetbe, ahol hatásukra, olyan antitestek és fehérvérsejtek termelődnek, amelyek felismerik a sporozoidokat, így kevesebb jut el belőlük a májig, onnan még kevesebb jut tovább, így akár el is tûnhet a merozoid forma, ezzel együtt a tünetek is.  A gyártó szerint a vakcina 2010 körül kerülhet piacra, várhatóan 10-20 dolláros piaci áron.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: beteg  fertőzés  malária  vakcina 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!