Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vilhelmina napja van. Holnap Friderika napja lesz.
A+ A A-

Már több mint 200 halottja van a csonttörő láznak

Dengue lázLegkevesebb 229-en haltak bele a dengue-lázba idén Brazíliában, a csonttörő lázként is emlegetett betegség leginkább az ország déli részén fekvő Sao Paulo államban terjed, és genetikailag módosított szúnyogokkal próbálnak meg harcolni ellene.

A brazil egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint a 2015-ös év első 15 hetében 745.900-an fertőződtek meg a dengue-láz kórokozójával, ami 234 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Ez százezer lakosonként 67,8 megbetegedés, vagyis járványnak tekinthető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint.

Sao Paulo államban 401.564-en kapták meg a dengue-lázat, amely vérzéses formájában halálos is lehet. A lázban idén elhunyt betegek közül 169 volt Sao Pauló-i, ami 44,9 százalékos növekedés 2014 azonos időszakához képest, és szomorú rekord Brazília legnépesebb szövetségi államában, ahol 1990 óta nem haltak meg ennyien dengue-lázban.

Sao Paulo városától 160 kilométerre, Piracicabában a napokban 100 ezer genetikailag módosított szúnyogot engedtek szabadon, hogy így próbálják felvenni a harcot a betegség ellen, a dengue-vírust ugyanis szúnyogok terjesztik. A genetikailag módosított moszkitók kétszer olyan sokan lesznek, mint a természetben élő társaik, utódaik viszont nem érik meg a felnőttkort. Ezáltal csökken a kórokozót terjesztő Aedes aegypti szúnyogok száma.

A 200 milliós Brazíliát az ezredforduló óta egyre erősebben sújtja a dengue-láz, 2000 óta több mint hétmillió esetet regisztráltak. Az elmúlt öt évben több mint 800-an haltak bele a betegségbe.

A dengue-láz klasszikus tünetei a hirtelen kezdődő láz, a fejfájás, a kiütés, valamint az izom- és ízületi fájdalmak. A betegség másik elnevezése, a csonttörő láz arra utal, hogy mennyire súlyos lehet ez a fájdalom.

MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: csonttörő láz  dengue-láz 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!