Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Az ájulás oka súlyos betegség is lehet

dizzy_pcA közönséges ájulás hirtelen jelentkező, rövid ideig tartó öntudatvesztés, mely során a beteg álló vagy ülő helyzetből fekvő helyzetbe kerül.

Az ájulás sokszor orvosi beavatkozás, újraélesztés nélkül megszűnik. A rosszullét kezdete többnyire gyors, tartama rendszerint húsz másodpercnél rövidebb, azonban kivételesen percekig is eltarthat. Az eszméletvesztés mélysége változó, az ájult ember izmai elernyednek.

Az öntudat visszatérése általában gyors és teljes mértékű

Bár az ájulások egy része jóindulatú és vízszintes testhelyzetben spontán visszafejlődik, azonban számottevő probléma származhat a hirtelen bekövetkező izomtónusvesztésből, főleg idős embereknél, járművezetés közben vagy veszélyes munkahelyen dolgozók esetében.

A „banális rosszullét” hátterében könnyen befolyásolható kórkép mellett életveszélyes örökölt vagy szerzett betegség is meghúzódhat, ezért orvoshoz kell fordulni. Az ájulás hátterében rendszerint átmeneti agyi vérellátás-, keringészavar, oxigén- és tápanyagellátási hiány áll. Az agyi vérellátás csökkenését sokszor a szervezet folyadéktereinek, vértérfogatának csökkenése vagy nem megfelelő eloszlása váltja ki.

A cikk a reklám után folytatódik

A kóros testfolyadék-eloszlást rendszerint reflexes értágulat vagy lassú szívműködés idézi elő, azonban súlyos szívbetegség (ritmuszavar, billentyűhiba) is állhat a háttérben. Az előbbiek általában jóindulatúak, fiataloknál alakulnak ki; ismerjük azokat, akik a vér látványára, vérvételre, rossz hírre vagy különös szagokra verejtékezéssel, émelygéssel kezdődő ájulással reagálnak.

Bizonyos szituációk szintén ájulással végződhetnek: tartós álló helyzet, hőség, nyak-, ill. fejfordítás, köhögés, tüsszentés, nyelés, székelés, hasi fájdalom, bélgörcs, vizelés, fizikai terhelés, valamint fúvós hangszeren való játszás, tehercipelés, emelés.

Az ájulást gyakran nagyfokú vér- vagy folyadékvesztés (hányás, hasmenés, kiszáradás) és különböző gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők,  értágítók, nyugtató, izomelernyesztők stb.) szedése előzi meg. Előfordulhat különféle idegrendszeri betegségnél (pl. Parkinson kór), de cukor- és vesebetegek, valamint alkoholisták idegrendszeri károsodása eseteiben is.

Ájulás esetén általában a laposan fekvés elegendő ahhoz, hogy a beteg visszanyerje eszméletét...

A lábak felemelése meggyorsíthatja a javulást, hiszen ez növeli a véráramlást a szív és agy felé. Súlyosabb rosszullét esetén orvost kell hívni.

Megelőzésére javasolják a kiváltó és hajlamosító tényezők kerülését, és hangsúlyozzák szakértők a fokozott folyadék- (óránként másfél- két deciliter) és konyhasóbevitelt, valamint a rendszeres, mérsékelt fizikai tréninget.

A kéz- és karszorítás, láb keresztbe rakása, fokozatosan növekvő időtartamú álló testhelyzet gyakorlása számos betegen segíthet. Speciális kórképek eseteiben, pl. szívritmuszavarok esetén, gyógyszerek alkalmazására vagy szívritmus szabályozó beültetésére is sor kerülhet - tudatta a DE OEC hírlevelében.

Kép: sxc.hu

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!