Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Hideg levegővel a hőguta ellen

Hideg levegővel a hőguta ellenA futballisták vállvédője alá fújt hideg száraz levegő segíthet csökkenteni a játékosok belső testhőmérsékletét és szívverését, ezzel pedig a hőség okozta betegségek kialakulását - állítják amerikai kutatók. A kutatási eredmények hatalmas előrelépést jelenthetnek a hőség okozta sportsérülések prevenciójában.

"Sajnos az utóbbi időben egyre nagyobb számban fordultak elő hőgutás esetek a sportolók, különösen a futballisták körében - nyilatkozta Dr. Mary Beth Horodyski, a Florida Egyetem kutatási igazgatója - Ezért úgy gondoltuk új módszereket próbálunk ki a sportolók egészségének és biztonságának megőrzése érdekében. A levegő-befúvásos módszer pedig úgy tűnik igen hatásos, ugyanis nagymértékben csökkenti a testhőmérsékletet és a szívverést."

A hőguta leggyakrabban akkor jön létre, ha a szervezet a normális úton nem képes megszabadulni a hőfeleslegtől. Ilyenkor a testhőmérséklet hirtelen megnő, és ez könnyen halálhoz vezethet. 1995 óta az Egyesült Államokban 31 (amerikai) futballista vesztette életét a hőguta miatt.

A mostani kutatásban 15 önkéntes atléta vett részt, akik mind vállvédőt, futballsisakot és testprotektort viseltek. A résztvevők egyik részénél az edzések szünetében a levegő-befúvásos hűtést alkalmazták, a másik csoportnál pedig nem alkalmaztak hűtési eljárást. A megfigyelések szerint a levegő-befúvásos módszer, amely során száraz hideg levegőt juttatnak a sportolók ruhája alá, jelentősen, majdnem egy fokkal csökkenti a testhőmérsékletet és 8-10-zel a percenkénti pulzusszámot a kontrollcsoporthoz képest.


"Bármilyen módszer, ami hatékonyan csökkenti a sportolók testhőmérsékletét és szívverését, hasznos lehet a hőség okozta betegségek elkerülésében. Mivel a nyári időszakban valóban komoly veszélyt jelentenek ezek a betegségek, tovább kell folytatnunk az ehhez hasonló technológiák kifejlesztését" - nyilatkozta Dr. Horodyski.

Kapcsolódó kifejezések: Hideg levegővel a hőguta ellen 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!