Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Fókuszban a daganatos betegségek 2

Tartalomjegyzék

Fókuszban a daganatos betegségek 2A rákbetegségek közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat, a biológiai szövetekbe való betörési képesség. Ez utóbbi tulajdonságuk történhet invázióval és áttétképzéssel is. Ezt a kontrollálatlan növekedést olyan DNS-hibák, genetikai mutációk okozzák, melyek a sejtciklus szabályozásában vesznek részt...

A rák eleinte – mint kicsiny szövetszaporulat – nem okoz tüneteket, bármilyen természetű is legyen. Ha a növekedéshez elegendő szabad hely áll rendelkezésére – például a vastagbél falában – tünetmentes maradhat egészen jelentős méret eléréséig. Ezzel ellentétben egy szűk helyen növekvő rák – például a hangszalagon – egész kis méret esetén is már tüneteket (jelen esetben rekedtséget) okozhat.

A rosszindulatú daganatok a környező szövetekbe terjedés (azok roncsolása és összenyomása következtében), toxikus anyagok termelése, vagy a szervezet normális működéséhez szükséges energia és tápanyagok elhasználása révén okozhatnak tüneteket. Számos tünetet a kiindulási helyen való növekedés, másokat a test többi részén kialakuló áttét (metasztázis) okoz.

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

A rák növekedése és a szervezetben való terjedése révén számos szövődményt okozhat. Ezek közül néhány igen súlyos lehet, és azonnali beavatkozást tesz szükségessé. Bizonyos szövődmények akkor lépnek fel, amikor a daganat által termelt anyagok elárasztják a szervezetet – ezt nevezzük paraneopláziás szindrómának.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!