Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.
A+ A A-

A rák legfőbb rizikófaktorai

A rák rizikófaktoraiA rákos megbetegedések különböző típusaival kapcsolatba hozható rizikófaktorokat egy méretes, több mint másfél millió rákos beteg adatait feldolgozó tanulmány csoportosította - írja a divany.hu.

A top3 rák-kockázati tényező: a dohányzás, az elhízás és az alkoholfogyasztás

Dr. Farhad Islami és csapata 17 olyan „módosítható” kockázati tényezőt azonosított a kutatás során, amelyeken viszonylag könnyűszerrel változtathatnak azok, akik szeretnének tenni valamit a megelőzés érdekében. Az eredményekről a Medical News Today számolt be.

A 17 kockázati tényező között szerepel többek között a dohányzás (aktív és passzív), az alkoholfogyasztás, az elhízás, a túl sok feldolgozott hústermék, a túl sok vörös hús, a rostokban és kalciumban szegény táplálkozás, az elégtelen mennyiségű zöldség-és gyümölcsfogyasztás, az UV-sugárzás és a rendszeres testmozgás hiánya is. Ezenkívül hat különböző fertőzés is szerepel a megelőzhető rizikófaktorok között (HPV, Hepatithis B és C, HIV, Helicobacter pylori, HHV8, vagyis a humán herpesz vírus 8-as típusa).

A rák rizikófaktorai

A rákos esetek 42%-a megelőzhető (lenne)

A kutatók szerint a most publikált tanulmány sokáig meghatározó lehet a rákos megbetegedések megelőzését célzó irányelvek kialakítása szempontjából. Szerintük a megbetegedések 42 százaléka és a halálesetek 45 százaléka megelőzhető lenne ugyanis a lista segítségével.

A cikk folytatódik a divany.hu oldalán »

 

Kapcsolódó kifejezések: alkoholizmus  dohányzás  rizikófaktorok  rák  túlsúly 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!