Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Tüdőrák - Magyarország európai aranyérmes

No Tobacco Day - Dohányzásmentes VilágnapAz Európai Unió (EU) tagországai közül Magyarországon volt a legmagasabb, 27 százalékos a tüdőrák okozta halálesetek aránya a daganatos betegségekkel összefüggő összes elhalálozásban 2014-ben - közölte kedden az Eurostat.

Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az EU-ban

A szerdai dohányzásmentes világnap alkalmából közzétett jelentés szerint a daganatos betegségek közül a tüdőrák okozza a legtöbb halálesetet az EU országaiban, az arány 21 százalék volt a 2014-es állapot szerint - írja az mti.

Az Európai Unió országaiban a három évvel ezelőtt bejelentett 4,9 millió haláleset negyedéért (1,3 millió) a rák volt a felelős, az esetekből 272 ezret a tüdőrák okozott, beleértve a légcső- és a hörgőrákot. A férfiak között 185 ezer haláleset köthető a tüdőrákhoz, amíg a nők körében 87 ezer.

Az EU tagállamaiban a tüdőrák okozta halálos daganatos megbetegedések arányát tekintve Magyarországot 24 százalékkal Belgium, Dánia, Görögország, Hollandia és Lengyelország követi. A legalacsonyabb arányt Portugáliában (15 százalék), Lettországban, Szlovákiában és Svédországban (16 százalék), valamint Litvániában (17 százalék) regisztrálták.


Dohányzás

Bizonyított, hogy a tüdőrák legfontosabb kiváltó oka a dohányzás, elsősorban a cigaretta. A cigarettafüstben lévő rákkeltő anyagok (pl. kátrány) éveken, évtizedeken keresztül irritálják, rákkeltő hatásként érik a hörgők nyálkahártyájának hámsejtjeit. Végeredményképpen daganatos sejtburjánzáshoz vezethetnek. Kimutatták, hogy a rendszeresen dohányzók 15-ször gyakrabban szenvednek tüdőrákban, mint a nem dohányzók. A dohányzás káros, rákkeltő hatását befolyásolja a dohányzással eltöltött évek száma és a naponta elszívott cigaretták mennyisége, illetve az, hogy milyen típusú és erősségű cigarettát szívott a dohányos. Az elsősorban nőknek reklámozott ún. „light” cigaretták elterjedésével megnőtt a dohányzó nők aránya, emelkedett a nők körében a tüdőrák előfordulása.

A passzív dohányzás ugyancsak növeli a hörgőrák kockázatát. A cigarettát szívó dohányos szívja be a főfüstöt, a szívás nélkül letett cigarettából pedig a mellékfüst kerül a levegőbe. A parázs eltérő izzási hőmérséklete miatt a két füst összetétele különböző ugyan, de a mellékfüst ugyanannyi rákkeltő nitrozamint tartalmaz, mint maga a főfüst.


A jelentés szerint a dohányzás az egyik legjelentősebb elkerülhető egészségügyi kockázat az Európai Unióban. A rák-, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a légzőszervi megbetegedések számos formája kapcsolódik a dohányzáshoz - tették hozzá az elemzők.

 

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!