Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.
A+ A A-

A melanoma rövid idő alatt az egész szervezetben áttéteket képezhet

Balatoni TimeaA bőrrák legagresszívebb formája, a melanoma rövid idő alatt az egész szervezetben áttéteket képezhet - közölte Balatoni Tímea onkológus és bőrgyógyász az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Azt mondta, hogy a melanoma előfordulási gyakorisága nagymértékben növekszik: évről évre három-nyolc százalékkal több új daganatot diagnosztizálnak. A rák más formáival ellentétben a betegség a fiatalokat is érinti - hangsúlyozta, hozzátéve: a melanoma kialakulását általában egy hirtelen megváltozott vagy újonnan keletkező sokszínű anyajegy jelzi.

Ilyen elváltozás észlelése esetén mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni, ugyanis az időben felismert melanoma egyszerű sebészeti eljárással gyógyítható. Ha azonban a daganat eléri a bőr azon mélységét, ahol már vér- és nyirokerek is találhatóak, akkor nagyon gyorsan eláraszthatják a testet a kóros sejtek, amelyek megtapadnak és szaporodni kezdenek a különböző szövetekben, ezek a távoli áttétek pedig ma is nehezen kezelhetőek.

Balatoni Tímea tájékoztatása szerint az egyetlen olyan tényező, amellyel a melanoma egyértelmű statisztikai összefüggést mutat, a napégések száma.

Az onkológus a betegség gyógyításában elért új felfedezésről is beszélt: izraeli és német tudósok megfejtették azt a mechanizmust, amellyel a melanoma áttéteket képez a szervezetben, és két olyan vegyületet is találtak, amely képes meggátolni a folyamatot. Azt mondta, hogy bár az eredmény nem teljesen új, a kór elleni hatékonyabb védekezést tehet lehetővé.

MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: bőrrák  melanoma 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!