Ma Eszter és Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
A+ A A-

Onkológus: gyakrabban fordul elő a bőrrák

Onkológus: gyakrabban fordul elő a bőrrákÉvtizedek óta folyamatosan nő a melanoma, azaz a bőrrák előfordulásának gyakorisága, ennek ellenére sokan még mindig nem óvakodnak eléggé a túlzott napozástól - mondta Liszkay Gabriella bőrgyógyász, klinikai onkológus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A szakember azt mondta, az örökletes, genetikai tényezők mellett a legnagyobb kockázatot éppen a sok napozás, az úgynevezett "napégés" jelenti.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy akár egyetlen gyermekkori leégés is bizonyítottan megnöveli egy később kialakuló melanoma veszélyét.

Elmondta, akinek világos bőre, sok anyajegye van, annál sokszorosára nő a melanoma kialakulásának rizikója, ezért azt kérte, az érintettek évente nézessék meg a bőrüket orvossal. Azt is javasolta, hogy ha bárki rendkívüli elváltozást tapasztal a bőrén, például azt, hogy megnő az anyajegye, feltétlen mutassa meg mielőbb egy szakorvosnak.

A megelőzés fontosságáról szólva jelezte, a bőrrák a kezdeti stádiumban 100 százalékosan meggyógyítható, és a melanoma minél korábbi felismerése a terápiát is egyszerűsíti.

MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: bőrrák  melanoma  napozás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!