Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Károly és Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.
A+ A A-

Vérvizsgálattal is szűrhető lesz a mellrák

mellrákIzraelben és Olaszországban hamarosan már akár egy egyszerű vérvizsgálattal is kimutatható lesz a mellrák. A teszt nyolc éves kutatás eredménye, a betegség korai felismerésében hatalmas áttörést hozhat. Az amerikai szakmai befektetők és az izraeli kutatóintézet reményei szerint hamarosan az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai is engedélyezik a forradalmi diagnosztikai eljárást, ami felválthatja a sokszor kellemetlen és kevésbé hatékony vizsgálatokat.

Az Octava tesztek mindössze három óra alatt a korábbi módszereknél sokkal pontosabb eredményt adnak. Az áruk nagyjából 200 dollár (kb. 44 ezer forint). A gyorsaság mellett a legfontosabb, hogy az innovációval a mellrák felderítési pontossága és ezáltal a túlélési esélyek is jelentősen nőhetnek, továbbá olyan nők is diagnosztizálhatóak lehetnek, akiknél a jelenlegi szűrési módszerek valamiért nem alkalmazhatóak.

Nagyon sok a téves diagnózis

Jelenleg ultrahang, röntgen és MRI készülékekkel vizsgálják a nőket, és eltérés gyanúja esetén biopsziás mintavétellel bizonyosodnak meg a daganatos sejtek jelenlétéről, de gyakori a téves eredmény. Különösen a fiatal nők esetében, akiknél a biopszia fals negatív eredményeinek aránya eléri az 50 százalékot, azaz minden második beteg nőt egészségesnek találnak.

Magyarországon a mellrák a harmadik leggyakoribb ráktípus, a középkorú nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés. Magyarországon körülbelül ötezer új beteget diagnosztizálnak évente, és a korai felismerés sokat javíthatna a negyven százalékos halálozási arányon. Ugyan minden 45 és 65 év közötti magyar nő kétévente behívót kap szűrővizsgálatra, közülük mégis csak minden második vesz részt a szűréseken. Mert kellemetlen, mert fájdalmas, mert csak.

A cikk a 444.hu oldalán folytatódik »

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Octava tesztek  mellrák  vérteszt 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!