Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Rákgyógyítás: személyre szabott orvoslás hozhat áttörést

PETCT vezerloFebruár 4-e a rák világnapja, ilyenkor esik világszerte a legtöbb szó a „rettegett kórról”. A szakértők idén arra hívják fel a figyelmet, hogy a genomelemzésre épülő személyre szabott orvoslás hozhatja majd meg a valóban átütő eredményeket, de nem szabad elfeledkezni a korai diagnosztika fontosságáról sem.

A gyógyító tevékenység valamennyi szegmensében óriási várakozás előzi meg a génkutatásra épülő személyre szabott orvoslást, amelynek egyre több eleme épül be az egészségügyi ellátás napi gyakorlatába. „A személyre szabott orvoslás legfontosabb eleme, hogy a beteg saját géntérképének megfelelő terápiát, gyógyszereket kaphat, vagyis a számára leginkább megfelelő hatóanyagú, összetételű „gyógyszerkoktél” a megfelelő időben és a megfelelő mennyiségben segíti a gyógyulást. Így nem csupán a gyógyulás esélyei javulnak, hanem a kellemetlen mellékhatások is jelentősen csökkenthetők” – mutat rá a bizakodásra okot adó eljárás lényegére Dr. Lengyel Zsolt, a Pozitron-Diagnosztika Központ főorvosa.

Az intézmény főorvosa úgy látja, hogy noha kiváló onkológiai intézetek vannak Magyarországon, a rákgyógyászat terén mégis tűzoltás folyik, mivel általában későn ismerik fel a daganatot. Emiatt a nemzetközi statisztikákban Magyarország a rákhalálozás terén a legrosszabb országok között van. „Többek közt a PET-CT vizsgálat szélesebb körű használata is pozitívan befolyásolná a statisztikákat. A PET-CT-nek a daganat korai felismerése mellett kiemelt szerepe van a kezelések irányításában is” – mondja el Dr. Lengyel Zsolt.  

DiabFórum magazin

Az intézményben használt diagnosztikai eljárással a daganatos megbetegedések korai, panaszt még nem okozó stádiumban is kimutathatók, de a már diagnosztizált betegek számára is sorsfordító lehet. Egy 2006-ban indult átfogó külföldi klinikai vizsgálati program eredményei több százezer beteg adatai alapján bizonyítják, hogy betegségcsoporttól függően a PET-CT eljárás 35-50%-ban képes megváltoztatni a már biztosnak hitt diagnózist. „Ha belegondolunk, minden 100 betegből közel 50-nél változtatni kellett a kezelési terven. Ezzel gyakorlatilag új esélyt adhattunk embereknek, akik a pontosabb diagnózis birtokában nekik jobban megfelelő kezelésben részesülhettek” – ad képet a döbbenetes adatokról a főorvos.

A rák világnapján azt is el kell mondani, hogy a daganatos megbetegedések kialakulásában jelentős szerepe van a megelőzésnek, amely elsősorban az életmódváltást jelentené. „Sajnos a magyarországi egészségügyi statisztikák nem erről szólnak – közel 75000 új rákos megbetegedést regisztrálnak évente” – mutat rá a szomorú tényre Dr. Lengyel Zsolt. A szakember ezzel kapcsolatban elmondja, hogy a korai diagnosztika szerepe felértékelődik, ugyanis a PET-CT vizsgálat a rosszindulatú daganatot a hagyományos képalkotó eljárásoknál általában korábban képes felismerni.

A PET-CT eljárásról
A daganatos betegségekben az anyagcsere megváltozása megelőzi a szerkezetbeli elváltozások kialakulását, ennek köszönhető, hogy a rosszindulatú elváltozások jóval hamarabb felismerhetők és lokalizálhatók az egész testben, mint más, hagyományos képalkotó vizsgálatokkal. A vizsgálat egyedülálló módon képes felismerni akár a tüneteket még nem okozó elváltozásokat is. A PET-CT alkalmas a betegség helyének pontos meghatározására és annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy van-e áttét valahol a szervezetben. A teljes test PET-CT vizsgálattal számos egyéb, sokszor kellemetlen vizsgálat elkerülhetővé válik. A pozitron emissziós tomográfia (PET) segítségével láthatóvá válik a vizsgált szövetek anyagcseréje. A legtöbb rosszindulatú daganat gyorsan növekszik, emiatt fokozott a cukorfelhasználása. Ezt a tulajdonságot kihasználva képes a PET-CT a daganatok felismerésére. A computer tomográfia (CT) segítségével felismerhetők a szervek kóros anatómiai és szerkezetbeli elváltozásai. A teljes test PET-CT vizsgálat során izotóppal jelölt szőlőcukor kerül beadásra, melynek segítségével a szövetek cukorfelhasználásáról nyerhetünk felvilágosítást.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!