Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

Két éven belül alkalmazható lesz a részletes mellrák-teszt

mellrak 27259216uA személyre szabott kezelést és ezáltal a gyógyulás nagyobb lehetőségét elősegítő mellrák-tesztet fejlesztettek ki brit kutatók, akik hét típusba sorolták a betegség fajtáit.

Jelenleg csak két fehérjét vizsgálnak rutinszerűen a mellrák esetében, az egyik az ösztrogén-receptor (ER), amely a daganatot érzékennyé teszi a hormonok iránt. A másik a Herceptin nevű gyógyszerre jól reagáló HER2.

A Nottinghami Egyetem Andy Green vezette kutatócsoportja azonban olyan új módszert fejlesztett ki, amely tíz kulcsfontosságú fehérje vizsgálatával a mellrák hét különböző biológiai típusát azonosítja.

A szakemberek a Mellrákkampány (Breast Cancer Campaign) elnevezésű brit alapítvány szövetbankjának 1073 daganatmintáját elemezve fedezték fel, hogy a minták 93 százaléka besorolható hét különböző osztályba. A fennmaradó hét százalék vegyes jellemzőket mutatott, és nehezebb volt kategorizálni.

A mellrák hét típusát a daganatos sejtekben a vizsgált tíz fehérje különböző kombinációi és arányai jellemezték, a fehérjék között volt az ER és a HER2, valamint olyanok is, amelyeket jelenleg nem tesztelnek rutinszerűen, többek közt a p53, a HER3 és a HER4.

Tavaly kutatók a mellrák tíz különböző változatát azonosították a betegek genetikai jellemzői alapján. Ezeket azonban csak a páciens génjeinek részletes feltérképezésével lehet meghatározni, az eljárás költséges és nem is praktikus. Ezzel szemben az új módszer két éven belül alkalmazható lehet, hiszen a szükséges technológia jelenleg is rendelkezésre áll a legtöbb brit klinikai laboratóriumban - idézi a The Daily Mail online kiadása a British Journal of Cancer című szaklapban megjelent tanulmányt. A kutatók szerint a mellrák mindegyik változata másképp befolyásolja a beteg túlélési esélyeit.

Green elmondta, hogy a mellrákos betegek növekvő számú kezelési lehetősége miatt az orvosoknak egyre összetettebb feladatot jelent az egyes páciensek számára a legalkalmasabb gyógymód kiválasztása. Az ellátás javításában nagy szerepe lesz annak, hogy az egyes betegek a megfelelő, hatékony kezelést kapják, így elkerülhetők legyenek a nem megfelelő gyógymódok és mellékhatásaik - tette hozzá a kutató.

MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: HER2  emlőrák  mellrák-teszt 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!