Ma Julianna és Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
A+ A A-

Önvizsgálat férfiaknak - valóban kiszűrhető otthon a hererák?

erectile dysfunction heart diseaseHírességek kampányolnak a férfiak önvizsgálata mellett, amivel szeirntük felismerhetőek a hererák korai jelei. Egy brit orvos szerint azonban ez nem csak időpocsékolás, hanem fájdalmas is.

Robbie Williams és a brit rögbicsapat, a Leicester Tigers is a fériak önvizsgálata mellett kampányol, ami hasonlóan a női mellek önvizsgálatához azt hangsúlyozza, hogy a férfiak ezzel korán kiszűrhetik a veszélyes rákra utaló jeleket.

Dr. Keith Hopcroft brit orvos szerint azonban az ivarmirigyek ilyen jellegű tapogatása több kárt okoz, mint hasznot. „Nincs rá bizonyíték, hogy a rendszeres önvizsgálat hasznos. Annak az esélye ugyanis, hogy valamilyen lényeges eltérést valaki így fedezzen fel, elég kicsi. Legalább 50.000 férfinak kellene 10 éven át vizsgálnia rendszeresen magát, hogy megelőzzön egy halálesetet” – nyilatkozta az orvos.

A cikk a reklám után folytatódik

A kampány abból az elgondolásból indult ki, hogy a hererák néma gyilkos, mivel nem jár olyan fájdalommal, ami időben figyelmeztethetné a betegeket. A doktor azonban azt állítja, hogy a betegek fele igenis érez fájdalmat, a probléma inkább az, hogy fájdalom esetén sem fordulnak időben orvoshoz. Szerinte ezért az lenne a fontos, hogy a férfiak tisztában legyenek a valódi tünetekkel.

Dr. Hopcroft szerint, ha ugyanis az önvizsgálat során valaki például felfedez egy csomót, egyből pánikba esik, pedig akár jóindulatú elváltozásról vagy cisztáról is lehet szó. „Ezek az esetek bénító szorongást okozhatnak” – fűzte hozzá az orvos.

A cikk a British Medical Journal (BMJ) oldalain jelent meg.

Kapcsolódó kifejezések: hererák  hererák korai jelei  rákra utaló jelek 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!