Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

Tények a méhnyakrákról - elszomorító hazai helyzet

hpv-virusMagyarországon a méhnyakrák a női nemi szervek daganatainak mintegy egyharmadát teszi ki, a mellrák után a 2. leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a 45 éven aluli nők körében, a teljes női populáció daganatos halálozásában jóllehet a halálokok sorrendjében a 8-9 helyen áll, fontossága mégis túlnő a gyakoriságán.

Azokban az országokban, ahol rendszeresen – háromévente – élnek a szűrővizsgálat lehetőségével, a méhnyakrák megbetegedés teljes visszaszorulásáról beszélnek. Hazánkban évente közel 400 nő hal meg méhnyakrák következtében, amellyel az európai országok között – 100.000 lakosra vetítve – az utolsó negyed legmagasabb halálozású országok között foglalunk helyet. A hazai méhnyakrák okozta halálozás gyakorisága mintegy háromszor magasabb az európai országok átlagánál. Magyarországon évente mintegy 1000–1200 új méhnyakrákos megbetegedést regisztrálnak. Ez rendkívül szomorú adat, mivel a méhnyakrák megelőzhető, sőt, korai stádiumban nőgyógyászati szűrővizsgálattal nemcsak a rák, hanem a rákot megelőző, különböző súlyosságú méhnyak-elváltozások is könnyen kimutathatók, ezekből a „rákmegelőző állapotokból” – ha orvosi beavatkozás nem történik – 8–10 év alatt alakul ki a méhnyakrák. Ez igen hosszú idő ahhoz, hogy rendszeres szűréssel megelőzzük a rosszindulatú méhnyakrák kialakulását.

Értelmező kisszótár
• cervix carcinoma – méhnyakrák 

• biopszia – szövettani mintavétel
• 
HPV – human papillomavírus
• 
vakcina – védőoltás 

• citológiai lelet – méhnyakrákszűrési lelet

A korán felfedezett rákmegelőző állapotok, sőt még a korai rák is egyszerű beavatkozással gyógyítható. A rendkívül rossz megbetegedési és halálozási adatok oka egyértelműen az, hogy hazánkban a jól kiépített, térítésmentes szűrővizsgálati rendszert a 25–65 éves nők csupán 5–10%-a, a szervezett szűrésen kívül, a nőgyógyász szakorvosok általi szűrési lehetőséget is csupán 40%-a veszi igénybe. A méhnyakrák előfordulása azoknál az asszonyoknál gyakori, akik ritkán, vagy soha nem vesznek részt szűrővizsgálaton. Azoknak a nőknek, akik nem vesznek részt szűrésen, 2,5-3-szor nagyobb az esélyük a méhnyakrák betegség kialakulására.Magyarországon szűréssel felfedezett rákmegelőző állapotok következtében évente kb. 10.000 hölgy fordul szakorvoshoz, akiknél kisebb-nagyobb műtéti beavatkozás elvégzése szükséges. A korai méhnyakrák miatt végzett csonkolásos műtét gyógyuláshoz vezet, azonban egy későbbi gyermekvállalás során nehezíti a teherbe esést, illetve koraszüléshez vezethet. A későn felfedezett méhnyakrák gyógyulási esélyei lényegesen rosszabbak. A méhnyakrák mintegy 10 év alatt alakul ki, ezért az egyik olyan daganatos megbetegedés, amelynél kellő idő áll rendelkezésre az időben történő felismerésre, gyógyításra. Ha azonban nem élünk a lehetőséggel szembe kell néznünk a – sokszor igen súlyos – következményeivel.


Kampány a méhnyakrák megelőzéséért

A rendszeres méhnyakszűrés és a védőoltás fontosságára hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ honlapján indult online kampány. A részletekről Szócska Miklóst kérdezte a kormány.hu. Videóinterjú.

A cikk a reklám után folytatódik

Méhnyakrák - Ki számít veszélyeztetettnek? Mi okozza?

A méhnyakrák fiatal, társadalmilag aktív nők, családanyák életét rabolhatja el. Olyan fiatal hölgyekét, akik tovább élhettek volna, ha felelősen döntve rendszeresen részt vettek volna méhnyakszűrésen. Tehát a méhnyakrák nemcsak az idősebb nők betegsége, nem ritka, hogy 20-30-as éveikben járó nőknél diagnosztizálják a betegséget! 
Tudományos kutatások bebizonyították, hogy a méhnyakrák kialakulásáért a human papillomavírus (továbbiakban: HPV) rákkeltő típusai felelősek. Azok a hölgyek, akik szexuális életet élnek – különösen, ha sűrűn váltogatják partnereiket –, ki vannak téve a HPV fertőzésnek. A HPV fertőzést sok esetben rövid idő alatt leküzdi az immunrendszerünk. A tartósan fennálló fertőzés – más egyéb tényezővel együtt – vezet a méhnyakrák kialakulásához. HPV-vel a nők 80%-a megfertőződik élete során legalább egyszer. Ennek közel felét a rákkeltő típusok okozzák.

Bizonyos tényezők fokozzák a HPV fertőzés kockázatát. Ilyen például a szexuális élet megkezdése 18 éves kor előtt, a szexuális partnerek gyakori váltogatása, a dohányzás, más szexuális úton terjedő fertőző betegséggel való együttes fertőződés, orális fogamzásgátlók tartós használata.
Minden méhnyakrák keletkezéséhez szükséges a HPV fertőzés, ám nem minden HPV fertőzés vezet a méhnyakrák kialakulásához.
A méhnyakrák kialakulása rendszeres szűrővizsgálattal és védőoltással kivédhető!

Méhnyakszűrési leletek rövid magyarázata

    •    P-skála (Papanicolaou skála) - sok esetben így kapja meg a méhnyakszűrés eredményét 


P0 – nem értékelhető lelet

P1 – ideális citológiai eredmény (szexuális életet még nem élő nőknél)

P2 – negatív citológiai eredmény (szexuális életet élők nők nagy részének ilyen az eredménye) 

P3 – a kenetben kóros sejtek jelennek meg, ám nem lehet eldönteni, hogy azok gyulladás következményei-e, vagy a daganatfejlődés egy korai fázisát jelentik, a vizsgálat ismétlése javasolt 

P4 – Rosszindulatú diagnózisok sorába tartozik. Rosszindulatúságra utaló citológiai jel alapján daganatsejtnek tartható sejt található. 

P5 – Méhnyakrákra utaló citológiai lelet, csak daganatos sejtek találhatóak.

    •    Bethesda-skála – újabban így kaphatod meg a méhnyakszűrésed eredményét 


ASC – US, atípusos laphámsejtek meghatározható ok nélkül 

ASC – H, atípusos laphámsejtek, nem zárható ki
HSIL 
LSIL – enyhe fokú hámsejt eltérés 

HSIL – súlyos fokú hámsejt eltérés

    •    Szövettani eredmények

CIN I – alacsony fokú rákmegelőző állapot 

CIN II – közepesen magas fokú rákmegelőző állapot 

CIN III – carcinoma in situ, rákmegelőző állapot súlyos formája 

25 éves kortól 65 éves korig háromévente vegyen részt a szervezett szűrővizsgálaton, amely térítésmentes! 
Kérje ki a nőgyógyásza vagy háziorvosa véleményét arról, hogy megkaphatja-e a HPV elleni védőoltást!

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: HPV  HPV védőoltás  Méhnyakszűrési lelet  méhnyakrák 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!