Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

Azonosították a májrák kockázati tényezőit

Hepatocellular carcinoma histopathologyA Mayo Klinika két új kutatása is felfedezte, hogy a hepatitis-C (fertőző májgyulladás) és az elhízás lehet az oka a májrákos esetek számában bekövetkezett növekedésnek. Az elmúlt 30 évben ugyanis megháromszorozódott a betegség gyakorisága.

A végstádiumú hepatocelluláris karcinóma (HCC), vagyis a májrák öt évet meghaladó túlélési aránya mindössze 10–12 százalék. A Mayo Klinika kutatói úgy vélik, eredményeik segíthetnek a korábbi felismerésben, így több beteg életét menthetik majd meg. Munkájukról a Mayo Clinic Proceedings című folyóirat januári kiadása számolt be. „A két kutatás rávilágít annak fontosságára, hogy a kockázatnak kitett embereket azonosítsuk, így a betegséget egy korábbi, jobban kezelhető szakaszában csíphessék el” – mondta Dr. W. Ray Kim, a kutatás vezetője, gasztroenterológus, hepatológus specialista.

A Rochester Epidemiológiai Projekt több évtizednyi adatát dolgozták fel. Ez a fekvő-és járóbeteg ellátásról készült nemzeti adatbázis. Habár az Egyesült Államok Nemzeti Rákintézete a HCC előfordulási arányát 100.000 emberből 5,1 esetben adta meg, az új kutatás szerint ez az arány magasabb, 6,9-re rúg. Azt is felfedezték, hogy a daganatfajta kialakulásának egyik kockázati tényezője a hepatitis-C fertőzés. „A fertőzést követően 20–30 év is eltelhet a rák kialakulásáig” – jegyezte meg Kim. „Olyan betegeket kezelünk, akik 50–60 évesen lettek rákosak, és nem is szereztek tudomást a 30 évvel korábban elkapott fertőző betegségükről.”

A cikk a reklám után folytatódik

Kimutatták azt is, hogy a HCC-s esetek 11 százaléka összefüggött az elhízással, különösen a zsírmáj jelenségével. „Ez az esetek kisebb százalékát teszi ki. De a nemzetszerte terjedő elhízási járvány miatt úgy véljük, a közeljövőben drámai növekedést tapasztalunk majd a májrák terjedésében” – magyarázta a kutató.

Egy külön kutatás során az Egyesült Államokban élő szomáliai származású lakosokat vizsgálták. Az afrikai országban ugyanis igen magas a hepatitis-B előfordulási aránya, ami szintén HCC-hez vezethet. Kiderült, hogy a szomáliaiak körében felfedezett májrákos megbetegedések jelentős hányada nem csak a fertőzés B, de a C típusához is kapcsolódott. „Az eredmények arra utalnak, hogy a hepatitis-C szűrése fontos lenne a szomáliai származásúak számára, így szorosabban figyelemmel lehetne kísérni a kockázatnak kitett rétegben a májrák előfordulását.” – javasolta a szerző, Abdirashid Shire. „Sokat fejlődhetne így a kezelés és több szomáliainak lenne esélye túlélni ezt a betegséget.”

Kapcsolódó kifejezések: elhízás  hepatitis C  májrák 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!