Ma napja van. Holnap Albin napja lesz.
A+ A A-

Még mindig a PAP-teszttel szűrhető legeredményesebben a méhnyakrák

Pap testA legfrissebb jelentések szerint bár a HPV-szűrés is fontos, a méhnyakrák még mindig a jól bevált PAP-teszttel szűrhető a legeredményesebben és a legnagyobb biztonsággal a 30 évnél idősebb nők esetében. A HPV-teszt ugyanis gyakran fals pozitív eredményt ad.

A US Preventive Services Task Force 2003-ban adta ki ajánlásait a méhnyakrákszűréssel kapcsolatban – a kutatók célja pedig most az, hogy finomítsák és frissítsék ezeket az irányelveket annak érdekében, hogy még tovább csökkentsék a kór miatti halálesetek számát – írja az Annals of Internal Medicine.

A méhnyakrákszűrés egy közegészségügyi sikertörténet. Ennek a vizsgálatnak köszönhetően felére csökkent azoknak a nőknek a száma, akik belehalnak ebbe a daganatos betegségbe. Ha azonban a szűrőprogramokat még tovább finomítjuk, még több életet menthetünk meg – mondta dr. Evelyn P. Whitlock.

A cikk a reklám után folytatódik

A korszerűsítés érdekében a közelmúltban a szűrővizsgálatokat is újra megvizsgálták. Az eredmények szerint bár tény, hogy a HPV-teszt érzékenyebb, mint a régebb óta alkalmazott PAP-teszt, ugyanakkor sokkal kevésbé specifikus, és több a fals pozitív eredmény is. Ráadásul a PAP-teszt elvégzése közben egyidejűleg a HPV-szűrés is elvégezhető, ami fordítva nem igaz – így pedig az orvosok minden kétséget kizáróan megbizonyosodhatnak a páciens egészségi állapotáról.

OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: HPV-teszt  Pap-teszt  méhnyakrák  méhnyakrákszűrés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!