Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Hortenzia és Gergő napja van. Holnap Jenő napja lesz.
A+ A A-

Vastagbélrák ellen: otthon is elvégezhető székletvér-teszt

Vastagbélrák ellen: otthon is elvégezhető székletvér-tesztBár korai felismeréssel könnyen kezelhető, mégis a vastagbélrák a második leggyakoribb halált okozó daganat. Az átlagosan minden 20. embert érintő problémára, egy hatalmas, valódi belet modellező sátorral hívja fel a figyelmet a „Meggyógyulhatsz” Egyesület. A kampány célja hogy az időben történő felismerés fontosságára, az önellenőrzésre és annak egyszerű és fájdalommentes eszközére a székletvér vizsgálatra hívják fel figyelmet.

A vastagbélrák a második leggyakoribb halált okozó daganat

vastagbel2A vastagbél az emésztőrendszer utolsó szakasza. Itt már nem történik emésztés, ezen a szakaszon a víz, illetve a folyadékkal együtt különböző ásványi sók, vitaminok szívódnak fel a béltartalomból. Immunrendszerünk 70 százaléka a vastagbélben található, itt különíti el szervezetünk a hasznos és a toxikus anyagokat.

A vastagbélrák a második leggyakoribb halált okozó daganat, minden 20. ember érintett benne. Magyarországon évente mintegy 7-8000 új esetet ismernek föl és évente mintegy 5000 haláleset történik. A nemzetközi, európai összehasonlításban a magyar nők az első, a magyar férfiak pedig második helyen állnak mind az előfordulási, mind a halálozási adatok tekintetében.
A béldaganatok legtöbbször igen hosszú idő, akár 10–15 év alatt fejlődnek csak ki, tehát sok idő van arra, hogy korai, akár még a daganatfejlődés jóindulatú időszakában észleljük a béldaganatot. Ennek ellenére mégis ilyen nagy arányú a halálozás, pedig az időben felfedezett daganat csaknem mindig meggyógyítható.

A betegség kialakulásában genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak. A vastagbéldaganat kialakulásának rizikóját a vörös húsok fogyasztása, az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a finomított szénhidrátok, és zsírok fogyasztása növeli (a vörös húsokban hő hatására rákkeltő anyagok alakulnak ki, vastartalmuk oxidánsként elősegítheti a daganatok kialakulását).

A rostokból viszont olyan zsírsavakat képez a vastagbél normál bélflórája, ami gátolja a daganatos átalakulást.
A rosszindulatú vastagbélrák a vastagbél belső falából türemkedik ki, majd megtámadja a közelében levő kötőszöveteket, és terjeszkedni kezd. A jóindulatú vastagbéldaganatot polipnak hívják. Méretük lehet kisebb-nagyobb (max. 2 cm), lehet nyelük vagy sem, állhatnak egyedül vagy csoportosan, hasonlíthatnak anyajegyhez, gombához, vagy ujjakhoz. A vastagbélpolip nem rosszindulatú elváltozás, azonban rosszindulatú elfajulás bekövetkezhet, ha nem távolítják el időben.

A vastagbélpolipot nehéz felismerni, hiszen általában nem okoz panaszt. Ritkán fordul csak elő, hogy egy nagyméretű polip székrekedés, hasmenést, hasfájást, hányást okoz a vastagbél elzárásával. A szokatlan puffadás, a székelési szokások megváltozása, a rendellenes bélmozgás, a hosszú, vékony, nyálkás széklet szintén utalhat polip jelenlétére. Ami viszont fontos, hogy a polipok sok esetben véreznek, minél nagyobbra nő egy polip, annál nagyobb ennek valószínűsége.

E problémák, vagy egy esetleges betegség időben történő felismerését nagyban hátráltatja, hogy a vastagbél klasszikus vizsgálati módszerei nem tartoznak az „egyszerű” technikák közé, ezért nem is vizsgáltatjuk ki magunkat szívesen.
Éppen ezért az időben történő felismeréshez – ami kulcsmomentum egy estleges daganatos betegség sikeres kezelésében – olyan vizsgálati módszerre van szükség, ami gyors, fájdalommentes és akár otthon is elvégezhető. Ehhez a még jóindulatú elváltozások – a polipok – azon tulajdonságát használják ki, hogy azok sok esetben véreznek.

A cikk a reklám után folytatódik

Otthon is elvégezhető székletvér-teszt

Tudni kell azonban, hogy amennyiben a vér látható a székleten, legtöbb esetben a végbél sérüléséből származik. A polipok jelenlétére utaló okkult, azaz rejtett vérzés szabad szemmel nem észlelhető, de az otthon is elvégezhető székletvér-teszttel kimutatható.

A fájdalommentesen, gyorsan, otthonunkban is elvégezhető székletvér-teszt megmutatja, hogy kell-e számolunk okkult vérzéssel. Az eszköz rendkívül egyszerű, egy kis pálcika segítségével a reagensre kell juttatni a mintát, az pedig egy, vagy két csíkkal jelzi a negatív, illetve pozitív eredményt.

A modern tesztek érzékenysége magas, azonban véres hús fogyasztása esetén nem jeleznek, így diétát sem kell tartani alkalmazásuk előtt. A teszt vény nélkül megvásárolható a patikákban, így mindenki hozzáférhet, használhatja. Amennyiben a teszt pozitív eredményt mutat, haladéktalanul fel kell keresni gasztroenterológus szakorvost.

A székletvér teszt alkalmazása minden 50 év feletti személynek javasolt, mivel e korosztályban még azok esetében is 11-38% a polipok előfordulása, akiknél a genetikai eredetű rizikó kizárható. Európa-szerte az 50 évnél idősebbek kb. 30%-ában, az idősek 50%-ában fordulnak elő polipok. Külön ki kell emelni azokat, akiknek a családjában már kialakult vastagbélrák ugyanis ilyen estekben 25 éves kortól évente szükséges tesztelni.

Indokolt a teszt elvégzése abban az esetben is, ha bizonytalan hasi panaszok jelentkeznek, megváltoztak a székelési szokások, indokolatlanul fogyott valaki vagy megváltozott a széklete jellege.
A probléma intim mivolta, és az önellenőrzés lehetőségének és szükségességének tudatosítása érdekében fogott kampányba a „Meggyógyulhatsz” Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért. 

Az egyesület külföldi partnerszervezetei segítségével egy hatalmas, a valódi belet modellező sátorral hívja fel a figyelmet a témára. A látogatók a virtuális bélszakasz bejárása során belülről is felfedezhetik e kevésbé ismert szervünket, és nyomon követhetik a vastagbélrák kialakulásának folyamatát is. A tájékozódást és informálódást a „vastagbél installációban” elhelyezett szemléltető eszközökön túl a helyszínen (is) elérhető, a problémára fókuszáló www.figyelekmagamra.hu weboldal is segíti. A weboldalon minden a betegséggel, a megelőzéssel és öngondoskodással kapcsolatos információ megtalálható, továbbá szakorvosoknak is feltehetik kérdéseiket az oldalra látogatók.

Címkék:
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!