Ma Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
A+ A A-

A lábujjköröm utalhat tüdőrák-kockázatra?

toe-nail-imgA tudósok bejelentették, hogy kifejlesztettek egy módszert arra, hogy a páciensek esetében előre jelezhessék a tüdőrák kialakulásának esélyét.

Lábujjköröm mint tüdőrák-barométer

Kiderült ugyanis, hogy a lábujjkörömben könnyen mérhető a szervezetben jelen lévő nikotin szintje, így elemzésével kideríthető, hogy mely betegek vannak kitéve krónikus mennyiségű dohányfüstnek.

A szakemberek elmagyarázták, hogy mivel a lábujjköröm nagyon lassan nő – csupán néhány millimétert egy hónap alatt –, ezért a levágott részekben a testben található nikotinból is bőven lerakódik. Ennek köszönhető, hogy ezek a körömdarabkák mintegy barométerként funkcionálhatnak: megmutathatják, hogy kiknek van esélye arra, hogy idővel tüdőrák alakulhasson ki náluk – írja az American Journal of Epidemiology.

A cikk a reklám után folytatódik

A tesztek során a tudósok megfigyelték, hogy akiknek a legnagyobb mennyiségben rakódott le a lábujjkörmükben a nikotin, azoknál háromszor nagyobb eséllyel alakult ki tüdődaganat. Ami pedig különösen aggasztó, hogy nemcsak a dohányosok, hanem a nemdohányzók szervezetéből is igen nagy mennyiségben mutatták ki a káros anyagot.

Kapcsolódó kifejezések: dohányzás  lábujjköröm  nikotin  tüdőrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!