Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Rákbetegségek és alkoholfogyasztás

nonalcoholdrinkBár az ünnepi bulik ritkán zajlanak alkoholfogyasztás nélkül, a rákszakértők arra intik az ünneplőket, hogy tartsanak mértéket.

„A kutatások azt mutatják, hogy még kis mennyiségű alkohol fogyasztása is növeli a rákbetegségek, köztük a szájrák, az emlőrák és a májrák kialakulásának esélyét” – állítja Clare McKindley, a Texasi Egyetem rákmegelőző központjának szakértője.

„A kutatók még most is vizsgálják, milyen összefüggés áll fenn az alkohol és a rák között, de meggyőző bizonyíték utal arra, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás károsítja a sejteket, és növeli a rák kialakulásának kockázatát.”

A szakértők szerint a kockázat visszaszorítása érdekében az alkoholfogyasztóknak számos módszer áll a rendelkezésükre.

A cikk a reklám után folytatódik

Először is érdemes megmaradni a javasolt mennyiségnél

Egy ital a hivatalos meghatározás szerint 3 dl sör, 1,5 dl bor illetve 3 cl égetett szesz. Az USA Országos Rákkutató Intézete ajánlása szerint a nőknek legfeljebb egy italt, a férfiaknak pedig kettőt szabad fogyasztani.

A kalóriadús italokat is érdemes kerülni

 Számos népszerű alkoholtartalmú ital rengeteg kalóriát tartalmaz, különösen azok, amelyeket szénsavas üdítőitalokkal, gyümölcslevekkel vagy tejszínnel kevernek. Az ünnepekkor közkedvelt tojáslikőr egyetlen adagja például körülbelül 340 kalóriát tartalmaz. A túlsúly és az elhízás is hozzájárul a rák megnövekedett kockázatához.

Ellenőrizzük az alkoholtartalmat

A kutatók szerint a rák kockázatát a sörben, borban illetve röviditalokban lévő etanol, vagyis alkohol növeli. Ellenőrizzük az alkoholtartalmat, és tartózkodjunk az 50 százalékosnál erősebb szeszesitaloktól. Alkoholmentes italokat is érdemes kipróbálni. McKindley azt javasolja, hogy „koktélként” kóstoljuk meg például a szódával kevert lime-ot.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alkoholfogyasztás  rákbetegségek  rákmegelőzés 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!