Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
A+ A A-

Prosztata Napok 2010 - országos szűrőprogram a prosztatarák ellen

Prosztata Napok 2010 - országos szűrőprogram a prosztatarák ellenA Magyar Urológusok Társasága idén ötödik alkalommal rendez országos szűrést a prosztata-betegségek, de mindenekelőtt a prosztatarákos elváltozások felderítésére, illetve a potenciazavarok visszaszorítása érdekében.

Prosztatarák-szűrés - csökkenti a halálesetek számát

A szakma nemzetközi szervezete, az Európai Urológusok Társasága – a kontinensen szeptember közepén megrendezésre kerülő, a prosztata-tudatosság erősítését megcélzó kampányok fél évtizedes történetét tanulmányozva – a résztvevők számát, a vizsgálatok komplexitását, a pácienseket támogató információs rendszert tekintve „unikálisnak” minősítette a 2005 óta zajló magyarországi felvilágosító és szűrő programokat.

A magyar urak tehát az Európában legsikeresebbnek ítélt Prosztata Napok 2010 keretében szeptember 13. és 18. között 20 intézményben jelentkezhetnek vizsgálatokra telefonon történő, előzetes bejelentkezés alapján.

„A prosztatarák-szűrés 20%-kal csökkenti a halálesetek számát” – állapítja meg a világ legnagyobb prosztatatrák-szűréssel foglalkozó tanulmánya (ERSPC), amely első alkalommal szolgál meggyőző, független szakértők által hitelesített bizonyítékkal arra vonatkozóan, hogy a szűrés igen sok férfit menthet meg a nyugati világ második leggyakrabban mortalitást okozó betegségének legsúlyosabb következményétől.

A cikk a reklám után folytatódik

A Prosztata Napokon idén is a PSA mérésé lesz a főszerep

A Prosztata Specifikus Antigénnek (PSA) a vérben jelenlévő mennyiségéből az urológusok – az egyéb vizsgálatokkal összevetve – következtetni tudnak a dülmirigy rosszindulatú elváltozására.

Ha ezt a rákfajtát korai stádiumában diagnosztizálják – ezt igazolja a 19 éven át 162 ezer 55–69 közötti, európai férfi bevonásával megtörtént ERSPC is – a legtöbb esetben teljes gyógyulás érhető el.

Prosztatarák szűrés az Esti Showder-ben Fábrival

A program népszerűsítésében sokat köszönhetünk Fábry Sándor úrnak, aki műsorában, az Esti Showderben – az ötveven túli férfiaknak példát mutatva – a kamerák előtt PSA mérésnek vetette alá magát. Egy csepp vérből az asszisztensek tíz percen belül kimutatták, hogy a showman Prosztata Specifikus Antigén értéke – nagy örömünkre – a normális határértéken belül van, azaz nem áll fenn a dülmirigy rosszindulatú daganatának lehetősége. Dr. Buzogány István, a Magyar Urológusok Társaságának főtitkára a stúdió előcsarnokában berendezett vizsgálóból hívhatta fel a Fábry Show nézőinek figyelmét a rendszeres szűrővizsgálatok és a korai felismerés fontosságára.

Prosztata Nap

Bemenjek? Ne menjek?

A nagy érdeklődésre való tekintettel idén „prosztata hétté” bővül a rendezvénysorozat

A legtöbb megyeszékhely központi kórházaiban szerveznek szűrést az urológusok a szeptember 13-val kezdődő héten. Budapesten is több kórház urológia osztályain várják a jelentkezőket. (Bajcsy-Zsilinszky, Budai Irgalmasrendi, Dél-pesti, Péterfy S. utcai, Szent János, Uzsoki Kórház, illetve a Honvédkórház-ÁEK II. telephely.)

A torlódás elkerülése érdekében a szűrések szervezői arra kérik, a pácienseket, hogy leginkább a negyven feletti, urológiai kezelés alatt nem álló urak regisztráljanak időpontot az egyes intézmények által megadott telefonszámokon.

A legsúlyosabb kór mellett azonban nem szabad megfeledkezni az életkor előrehaladtával törvényszerűen bekövetkező jóindulatú prosztata megnagyobbodásról (BPH), továbbá az egyre gyakrabban előforduló prosztatagyulladásról, illetve a – főként az ülő munkát végzők esetében – a kismedencei fájdalom-szindrómáról.

Jelentősen ronthatják az életminőséget a gyakran az egyéb betegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás) következményeként előforduló potenciazavarok. Ezeknek az elváltozásoknak a kezelésére is időt kell szánni, mert egyrészt hatékonyan orvosolhatóak, másrészt elhanyagolásuk súlyos szövődményeket okozhat.

Akik szeretnének részt venni a Prosztata Napok 2010 keretében szervezett szűrésen, a pontos helyszínekről és időpontokról a www.prosztatnap.hu oldalon tájékozódhatnak.

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!