Ma Krisztina napja van. Holnap Berta és Bettina napja lesz.
A+ A A-

Limfóma Világnap - rejtőzködő nyirokrendszeri daganat

Limfóma Világnap 2010: a rejtőzködő nyirokrendszeri daganatA limfóma, a nyirokrendszer rosszindulatú daganata, eredményesen kezelhető betegség, ennek ellenére sajnos sokan későn, előrehaladott állapotban kerülnek szakorvoshoz, így gyógyulási esélyeik is jelentősen csökkenek. Magyarországon évente körülbelül 2500 új beteget diagnosztizálnak.

A limfóma nem tartozik a közismert, gyakori daganatos megbetegedések közé

Rejtőzködő, általános tünetegyüttese miatt. Időnként még a szakemberek is csak hosszas kivizsgálást követően gondolnak erre a kórra. Így értékes idő veszhet el a kezelés megkezdéséig, hiszen a korszerű, időben megkezdett terápiával a limfóma bizonyos típusai már 40–80%-ban véglegesen meggyógyíthatóak. Az egyéni túlélési esélyt alapvetően az határozza meg, hogy a betegség milyen kiterjedt, milyen stádiumban észlelik a tüneteket és a beteg mikor fordul orvoshoz. Kezelés nélkül a túlélés esélye altípusonként néhány hónaptól akár évtizedekig is tarthat.

A nyirokrendszer sejtjei, a limfociták (immunsejtek), minden szervünkben (pl. lép, csontvelő, tüdő, gyomor, máj, bélrendszer, vagy néha az agy) megtalálhatóak, így nem csoda, hogy a tünetek is igen szerteágazóak lehetnek. Egyes altípusai leginkább a fiatal felnőtteket érintik, míg mások az idős korra jellemzőek.

A betegek többsége panaszmentes

A diagnózis felállítását késleltetheti, hogy a betegek többsége panaszmentes, vagy olyan tüneteik vannak, amelyek más, kevésbé veszélyes betegségeknél is jelentkeznek.

A limfóma tünetei: a tartós, vagy visszatérő láz, erős éjszakai izzadás, akaratlan és jelentős fogyás, fáradékonyság, étvágytalanság és a nyirokcsomók megnagyobbodása. A nem nyirokcsomókból, hanem más helyről kiinduló limfóma a megbetegedett szervre jellemző panaszokat okoz, így például a gyomorban kifejlődő betegség hasi fájdalmakat, emésztési zavarokat, míg a mellűri limfóma köhögést, nehézlégzést okozhat.

E ritka, rejtőzködő betegség megismerésében segítenek szakemberek és gyógyult betegek (köztük Sarnyai Eszter modell, aki a hazai Limfóma Klub háziasszonya).

Limfóma Világnap, 2010. szeptember 15-én a Metró Deák téri megállójában

A Limfóma Kontroll Pontban déli 12 órától hematológus szakorvosok  tanácsadással és egy rendhagyó kiállítással várják az érdeklődőket. A Limfóma Kontroll Pont fővédnöki posztját a népszerű színművész, Csányi Sándor vállalta el. A rendezvény a Magyar Rákellenes Liga megbízásából, a Roche (Magyarország) Kft. szakmai támogatásával valósul meg, a Daylight Kommunikációs Intézet gondozásában.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: limfóma  limfóma világnap  nyirokrendszeri daganat 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!