Ma Aladár és Álmos napja van. Holnap Eleonóra és Zelmira napja lesz.
A+ A A-

3. rész: rákra utaló jelek, amelyeket a férfiak nem vesznek komolyan

3. rész: rákra utaló jelek, amelyeket a férfiak nem vesznek komolyanCikkünkben - immár harmadik alkalommal - azokkal a tünetekkel foglalkozunk, amelyekre a férfiak hajlamosak legyinteni. Pedig, egy időben történt kivizsgálás az életüket mentheti meg.

11. számú ráktünet: elváltozások a bőrön

Nem csak a festékes anyajegyek változásaira kell figyelemmel lennünk - mondja Mary Daly, a philadelphiai Fox Chase Rákközpont onkológusa.

A bőrfelületen jelentkező - esetenként kiterjedt - vérzések és bevérzések, szín- és bőrállomány-vátozás esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk. A szakértők szerint, ha a bőrelváltozás több héten át fennáll, már lehet ok aggodalomra.

Az orvos ilyenkor rendszerint felveszi a kórelőzményeket és alaposan megvizsgálja az elváltozást. Akár biopszia elvégzését is elrendelheti.

12. számú ráktünet: vér ott, ahol nem kellene, hogy legyen

Amennyiben a testünk bármely helyéről vér szivárog - és ez nem szokott ott megtörténni - akkor bizony fel kell keresnünk az orvost. Ide sorolható például, amikor köhögés közben vér jelenik meg; esetleg az a bélből a bélsárral vagy éppen a vizelettel távozik.

Persze, a székletben felfedezett vér aranyérből is származhat - de bélrák is állhat a háttérben. Az orvos kérdéseket tesz fel a tünetekkel kapcsolatban, és valószínűleg kolonoszkópiát rendel el. A kolonoszkópia során egy kamerával ellátott csövet vezetnek a bélbe, így kapnak képet az ott zajló - rákos vagy éppen a rákot megelőző -  folyamatokról.

13. számú ráktünet: elváltozások a szájban

A dohányzók vagy a dohányt rágók különösen veszélyezettek ebben a tekintetben. Amennyiben fehér foltok tűnnek fel a száj belsejében vagy a nyelven, az leukoplákiára utalhat. A leukoplakia (görögül leukós „fehér”) a szájüreg nyálkahártyáján jelentkező fehér folt (plakk), amelyet dörzsöléssel nem lehet eltávolítani. A szájüreg leggyakoribb daganatmegelőző (precancerosus) állapotának tekinthető. Általában nem jár fájdalommal, de a plakk érzékeny lehet érintésre, illetve fűszeres ételek fogyasztásakor.

Az orvos vagy fogorvos felveszi a kórelőzményeket és alaposan megvizsgálja az elváltozást. Szükség esetén további vizsgálatokat rendel el.

A cikk a reklám után folytatódik

14. számú  ráktünet: vizeletproblémák

A kor előrehaladtával a vizelettartási problémák gyakoribbá válnak. Meglehetősen sokakat érintő gond ez, azonban nem hagyható figyelmen kívül, különösen, ha a tünetek rosszabbodnak.

Az orvos előírhat rektoszkópiás vizsgálatot a prosztata állapotának felderítése céljából. (A prosztata a férfiak húgycsöve körül elhelyezkedő mirigy, amely az ondó egy részét alkotó váladékot termel.) Igen gyakran fedeznek fel ilyen esetben nem rosszindulatú prosztata-megnagyobbodást.

Vérvizsgálatra is szükség lehet: a PSA nevű, prosztata-specifikus antigén szintén utalhat prosztata-gondokra. Ezt eredetileg tumormarkerként a prosztatarák szűrésére és monitorozására fejlesztették ki. Hosszú évek alatt kiderült, hogy a PSA-szint követése jó, de önmagában nem tökéletes eszköz. Ennek az az oka, hogy a PSA-szint nemcsak prosztatarák esetén, hanem prostatitis (posztatagyulladás) vagy jóindulatú prostata-hyperplasia (szövetszaporulat) esetén is emelkedett lehet.

A PSA szintjében elég nagy eltérés tapasztalható akkor is, ha az adott személynek nincs semmilyen prosztata-rendellenessége. A PSA-szint más és más lehet egyes népcsoportoknál is (pl. normál körülmények között is emelkedett az afroamerikaiaknál), és függ az életkortól is, (minden férfinél az életkor előrehaladtával emelkedik a PSA szintje).
A PSA elsősorban a prosztata sejtjei által termelt fehérjemolekula.

15. számú  ráktünet: emésztési zavarok

A tartósan fennálló nyelőcsői, torokban, a hasban és gyomorban jelentkező kellemetlen érzésekre és tünetekre szintén nem szabad legyinteni.

Az orvos kérdéseket tesz fel a betegnek a tapasztaltakkal kapcsolatban és vizsgálatok elvégzését rendeli el a panasz jellegétől függően.

Kapcsolódó kifejezések: rák tünetei  rákra utaló jelek 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!