Ma Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A+ A A-

A rák is megelőzhető! A Rák Világnapja - 2010. február 4.

A rák is megelőzhető! A Rák Világnapja - 2010. február 4.A rák világszerte a vezető halálok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2005 és 2015 között 84 millió ember fog rákban meghalni, ha nem teszünk ellene semmit sem. A 2010. év fő üzenete „A rák is megelőzhető”.

A Nemzetközi Unió a Rák Ellen (IUCC) olyan egyszerű lehetőségekre összpontosítja kampányát, amelyekkel hatékonyan előzhetjük meg a daganatos megbetegedések kialakulását az esetek jelentős részében.

A rák elleni kampány főbb elemei

  • a dohányzás mellőzése
  • egészséges étkezés és rendszeres testmozgás
  • mértékletes alkoholfogyasztás
  • a rákot okozó fertőzések megelőzése

„Sokan nem is sejtik, hogy évente akár 3-4 millió új rákos megbetegedés is megelőzhető lenne az elhízás megelőzésével” – emelte ki Isabel Mortara, az IUCC igazgatója. „A helyes étkezési szokásokat már egészen fiatalon el kell sajátítani, ezért figyelnünk kell gyermekeink megfelelő étrendjére éppúgy, mint arra, hogy aktívan és minél többet mozogjanak. A becslések szerint jelenleg mintegy 22 millió 5 évesnél fiatalabb elhízott gyermek él a Földön, és ez a probléma egyre nő.”

„Az elhízás és a rák közötti összefüggésről ma még csak kevesen tudnak. Olyan ez, mint ahogy az 1950-es években is csak kevesen hitték el, hogy a dohányzás rákot okozhat. Ma pedig mindenki számára nyilvánvaló az összefüggés.” – hangsúlyozta David Hill professzor, a UICC elnöke.

A cikk a reklám után folytatódik

A dohányfüst változatlanul az első számú rákkeltő anyag világszerte

Mindenki tudja, hogy a dohányzás drága és egészségtelen, mégis a világ felnőtt lakosságának mintegy harmada dohányzik rendszeresen. Sokan azonban nem tudják, hogy nemcsak az aktív dohányosok körében nő a rák kockázata, hanem azoknál is, akik mások cigarettafüstjét kénytelenek beszívni. A passzív dohányzás kb. 25%-kal növeli a tüdőrák és az emlőrák kockázatát is.

Számos országban szigorú füstmentes törvényeket vezettek be, amely lehetővé teszi, hogy zárt közterületeken, tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban, valamint az aluljárókban és a játszótereken ne lehessen dohányozni. A nem-dohányzók védelméről szóló törvények már 1 éven belül jelentősen csökkentették a szív- és érrendszeri betegségek számát. Az Egyesült Államokban már-már főbenjáró bűnnek tekintik a dohányzást, és szinte kiutálják maguk közül a cigarettázókat az emberek. Néhány évtized alatt kevesebb, mint felére csökkent a dohányosok aránya a felnőttek között. Ma már az amerikaiaknak alig 20%-a dohányzik, és az elmúlt 15 évben felére csökkent a tüdőrák előfordulása (incidenciája) is.

Magyarországon a fiatal felnőttek közel fele dohányzik, és gyakorlatilag eltűnt a különbség a férfiak és a nők között. Ha ez a tendencia nem változik, akkor arányait tekintve hamarosan ugyanannyian fognak meghalni hazánkban is tüdőrák következtében, mint 50 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban. Politikusaink azonban nem a rákbetegek, a szeretteiket elvesztők segélykiáltását hallják meg, hanem a dohányipari és vendéglátó-ipari lobby nyomásának engedve évek óta késlekednek egy hatékony füstmentes törvény elfogadásával.

Pedig – ahogy a Rák Világnapjának a szlogene is mondja –
„A Rák is megelőzhető!” – lenne…

dr. Mucsi János
orvos-főszerkesztő

Kapcsolódó kifejezések: alkohol  daganat  diéta  dohányzás  elhízás  fertőzés  halál  megelőzés  rák  világnap 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!