Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

A HPV védőoltás sem fáj jobban, mint a többi

A HPV védőoltás sem fáj jobban, mint a többiKorábban napvilágot láttak olyan tanulmányok, mely szerint a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás különösen fájdalmas, de egy új tanulmány kiderítette, hogy egyáltalán nem okoz több kellemetlenséget, mint a többi vakcina.

Korábban több közegészségügyi szakember is aggodalmának adott hangot, hogy az erős fájdalom miatt a fiatal nők tartózkodni fognak az oltás beadatásától, mely egy olyan vírus ellen védheti meg őket, amelyik méhnyakrákot, más rákos megbetegedést és a nemi szervek szemölcsös elváltozásait okozza. Attól is tartottak, hogy lesznek, akik nem mennek el a védettséghez szükséges mindhárom oltásra. Az Egyesült Államokban összességében a lányoknak csak alig több, mint egyharmada kapott már meg egy vagy két adag oltást azok közül, akik jogosultak rá.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói kiderítették, hogy az oltásban részesült tinédzser lányok szülei szerint a gyermekük nem érzett különösebb fájdalmat a tetanusz-és az agyhártyagyulladás elleni oltáshoz képest. A tanulmány szeptemberben megjelent az interneten, a Vaccine című folyóiratban történő nyomtatott publikációja előtt.

 

"Rémtörténetek keringenek a HPV oltás mellékhatásairól és az általa okozott fájdalmakról."

Ennek ellenére a tanulmányunkban résztvevő szülők szerint lányaik ugyanakkora, vagy kisebb fájdalomról számoltak be a HPV esetében.” – nyilatkozta Paul L. Reiter társszerző.

A szerzők azt is felfedezték, hogy a nők nem a fájdalom miatti félelemből kifolyólag maradnak távolt az oltástól. Azok a tinédzserek, akiknek fájdalmat okozott a vakcina, általában ugyanúgy elmentek mindhárom alkalommal az orvoshoz. A tanulmány másik társszerzője, Noel T. Brewer elmondta, az eredmények elejét vehetik a mendemonda terjedésének, hogy az oltás jobban fáj, mint a többi. „Fontos, hogy a szülők és az egészségügyi szolgáltatók értesüljenek ezekről az eredményekről. Az orvosok és a szülők most már jobb információk birtokában hozhatnak döntést a kamaszlányok HPV-elleni oltásával kapcsolatban.” – mondta. „A HPV-oltás sokkal kevésbé fájdalmas, mint azt gondolnák.”

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: hpv  méhnyakrák  védőoltás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!