Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

Gyógyszer a méhnyakrák kezelésére

Gyógyszer a méhnyakrák kezeléséreKét gyógyszer, amikkel jelenleg a mellrákot kezelik, egerekben elpusztították a méhnyakrákos sejteket. A Wisconsin-Madisoni Egyetem kutatói bíznak abban, hogy a méhnyakdaganatos betegeken is segít a két medicina.

Gyógyszerrel lehet kezelni a méhnyakrákot

Hasonlóan alakul ki és nyilvánul meg a méhnyakrák az egereknél és a nőknél – közölte az egyik amerikai kutató, ezért kíváncsiak, hogy az - eddig a mellrák kezelésére használt - gyógyszerek vajon ugyanolyan hatékonysággal kezelik-e az emberi méhnyakrákos sejteket, mint az egerekéit. Az állatoknál a 2 medicina ugyanis megakadályozta az előrehaladott daganatok további növekedését.

A méhnyakrákot a HPV vírus okozza, de az ösztogén táplálja

Az egyik vizsgált gyógyszer a fulvesztrant készítmény volt, a másik pedig a raloxifen, amelyet csontritkulás és emlőrák kezelésére is használnak. A gyakorlat eddig azt mutatta: mindkét szer megállítja az ösztrogén hormonszintre érzékenyen reagáló melldaganatot. Habár a méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) okozza, bizonyíték van arra, hogy ösztrogén táplálja.

Feltételezések szerint a méhnyakdaganatra is hasonló hatással bírnak az – ösztogén-receptor blokkoló - medicinák, amit a HPV-pozitív egereken végzett kísérletek is igazoltak: egy hónap fulvesztranttal történő kezelés után 13-ból 11 egérnél a kór összes tünete eltűnt. A raloxifennel végzett kísérletek még folyamatban vannak – derült ki a Telegraph.co.uk oldalról. A gyógyszereket ezután a méhnyakrákkal műtött nők szövetmintáin fogják tesztelni az amerikai tudósok.

[OrientPress Hírügynökség]

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: hpv vírus  méhnyakrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!