Ma Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
A+ A A-

Kávé, méhrák ellen is

A méhrák kávéval megelőzhetőA nők többsége retteg a méhnyálkahártya-ráktól, de most talán kínálkozik a megelőzésre egy kiváló eszköz: a kávé.

Dr. Emilie Friberg, a stockholmi Karolinska Intstituet kutatója szerint azoknál a nőknél, akik naponta legalább két csésze koffeint tartalmazó kávét megisznak, jelentősen csökken a méhnyálkahártya rákos megbetegedésének kockázata. Ez szerinte főleg a túlsúlyos és az elhízott hölgyek számára jó hír. Friberg a svéd mammográfiás megelőző programban részt vevő 60 634 nő kávéfogyasztását mérte fel 1987-ben, 1990-ben, és 1997-ben.

A megfigyelés 17 éve alatt a vizsgált minta kicsivel több, mint 10 százalékánál, 667 nőben alakult ki ilyen méhnyálkahártya rák. A diagnózist átlagosan 67 éves korban állították fel. A kutatás arra is fényt derített, hogy azoknál, akik legalább két csésze kávét elfogyasztottak naponta, sokkal kisebb eséllyel jelentkezett a daganatos elváltozás. Felfedezték azt is, hogy minden további csésze nagyjából 10 százalékkal csökkentette a rák esélyét, miután a mintát az egyéb karcinogén faktorok szempontjából normalizálták.

A legnagyobb csökkenést a túlsúllyal küzdő hölgyeknél regisztrálták, annak ellenére hogy ők a legveszélyeztetettebbek a méhrák tekintetében.

A kutatók szerint a kávé hatással van a vércukor-szintre, a zsírsejtekre és az ösztrogén-szintre is, és pont ezek játsszák a legnagyobb szerepet az endometrium daganatának kialakulásában. Dr. Friberg szerint újabb, koffeinmentes kávét is vizsgáló kutatás szükséges ahhoz, hogy megtudjuk, a koffein, vagy a kávé egyéb összetevői okozzák ezt a pozitív hatást. A tanulmány az International Journal of Cancer című szaklapban jelent meg.

Kapcsolódó kifejezések: elhízás  méhnyálkahártya  méhrák  túlsúly 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!