Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Ödön napja van. Holnap Hortenzia és Gergő napja lesz.
A+ A A-

Bajuszhuszárok a prosztatarák ellen

Bajuszhuszárok a prosztatarák ellenKülönleges rendezvény látogat hazánkba idén novemberben. Egy ausztrál kezdeményezés a Movember alapján Magyarország férfitagjai félreteszik egy teljes hónapra a borotvát és megnövesztik ékes arcszőrzetüket. Ezen tettükkel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal.

A magyar történelem során az arcszőrzet, ezen belül a bajusz viselete óriási szerepet töltött be. A férfiasság egyértelmű jelképeként tartották számon ezt a hol kackiás, hol pedert, hol rövidre nyírt, hol pedig gondosan göndörített szőrzetet. Jelentése és alakja korok és társadalmi rétegek szerint is változott – számos formában visszaköszönt, sokszor kötötték egyes történelmi személyiségekhez is.

Az Ausztráliából indult Movember-mozgalom célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét arra, hogy ne hanyagolják el saját egészségüket, figyeljenek oda a problémákra, rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. A bajusz egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett.

A cikk a reklám után folytatódik

A kampányhoz olyan közéleti személyiségek csatlakoztak többek között, mint a Belmondo zenekar, Szekeres Junkies András vagy Papp Supernem Szabi.

A rendezvény helyszínéül a nemrég nyitott PortH Városi Csárda szolgál:
– „Örömmel bólintottam rá a rendezvényre, hiszen én is a bajszosok népes csoportját erősítem, továbbá szeretem az ilyen ötletes, mégis mély tartalommal bíró kezdeményezéseket” – mondja a PortH tulajdonosa.

A buli november 25-én (csütörtökön) lesz, ahol minden bajuszost szeretettel várnak. A résztvevő Bajuszfivérek bajszuk milyenségéhez és egyéniségéhez mérten öltöznek be – rocksztárnak, metálos motorosnak, Magnumnak, Jákob rabbinak, remetének vagy bárminek, ami a viselt bajuszhoz passzol, valamint kísérőjük, a Bajusznővérük megjelenését is a sajátjukéhoz igazítják.

Az est végén megválasztják a Legjobb Bajuszos Karakter-t, Miss Bajuszt és természetesen, az Év Bajuszkirályát is. A derűs hangulatú és látványos bulik célja felhívni játékos, vicces formában is a prosztatarák megelőzésének, a megfelelő vizsgálatok és szűrések elvégeztetésének szükségességére, a folyamatos tájékozódás és figyelemmel követés fontosságára.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Movember  arcszőrzet  bajusz  prosztatarák 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!