Ma Magdolna napja van. Holnap Janka és Zsanett napja lesz.
A+ A A-

Alkohol és dohányzás a vastagbélrák fő oka

Egy globális vizsgálat szerint az életmódhoz kötődő kockázati tényezők közül az alkohol és a dohányzás fokozza legjobban a vastagbélrák kialakulásának veszélyét.

A kutatók kimutatták, hogy azokban az emberekben, akik nagyobb mennyiségű alkoholt isznak az alkoholt nem fogyasztókhoz képest 60%-kal nő a daganat kialakulásának valószínűsége.

Alkohol, dohányzás, túlsúly, cukorbetegség...

Dohányzás, elhízás és cukorbetegség 20%-kal nagyobb kockázatot jelentett a vastagbélrák kialakulásában, csakúgy, mint a nagy mennyiségű vörös hús fogyasztása. Évente egymillió új vastagbélrákos esetet diagnosztizálnak világszerte, és félmillióan halnak meg ebben a betegségben. Egyedül Ausztráliában (ahol a kutatást végezték) évente mintegy 12 ezer új esetet diagnosztizálnak.

Az ausztrál George Intézet vezető munkatársa, Rachel Huxley egyetemi docens így nyilatkozott: „A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a túlsúly és a rossz étkezési szokások fokozzák a vastagbélrák kockázatát, azonban sokan nem tudják, hogy egyéb tényezők, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a cukorbetegség szintén felelőssé tehetők”.

Az életmód-változtatás segít!

Az ausztrál munkacsoport több mint száz, korábban már publikált vizsgálat eredményét összesítette. Ajánlásuk szerint ne fogyasszunk napi két pohár italnál többet, ne dohányozzunk, és mozogjunk rendszeresen. Ezen életmód-változtatások nemcsak a vastagbélrák, hanem más betegségek előfordulását is csökkentik, például a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Kapcsolódó kifejezések: Alkohol  dohányzás  vastagbélrák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!