Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Prosztatarákban megnő a csonttörések gyakorisága

Prosztatarákban megnő a csonttörések gyakoriságaValószínűtlennek tűnik, de a Garvan Orvosi Kutatóintézetben összefüggést találtak a prosztatarák és a csonttörések magasabb gyakorisága között.A garvani Dubbo oszteoporózis epidemiológiai tanulmány adatai alapján a prosztatarákban szenvedők körében 50 % -kal magasabb a törések gyakorisága, és közel megkétszereződhet az onkológiai terápia hatására.

„Ezt az ellentmondásos területet közel 3 éve kutatják.” – mondta Tuan Nguyen docens, aki a tanulmányt kezdeményezte a spekulációkat követően. „Két évig gyűjtöttük, és elemeztük az adatokat. Az eredmények szerint kapcsolat van a két betegség között, de még mindig nem ismerjük a mögöttes mechanizmusokat.”

Nguyen professzor munkatársaival 822 embert vizsgált Dubbo –ban, közel 20 éven keresztül. Ezek az emberek mind 60 évesek, vagy ennél idősebbek voltak 1989-ben, a tanulmány kezdetekor. A 822 ember közül 43-ban utólag prosztatarákot regisztráltak. Közülük 22 férfi kapott ADT (antiandrogén) terápiát, 21 pedig nem. A prosztatarákos betegeknél 50 % -kal nőtt a csonttörések előfordulási gyakorisága a prosztatarákban nem szenvedőkhöz képest. Az ADT terápiát kapott betegek esetében ez a kockázat közel megkétszereződött.

„Az eredményeknek számos okból kifolyólag van fontos gyakorlati jelentősége” – mondta Nguyen. Először is a prosztatarákos férfiak a megbetegedés előtt az átlagnál magasabb csontsűrűséggel (BMD -vel) rendelkeztek. Másodsorban a prosztatarák megjelenésével egyértelműen megnőtt a csonttörések gyakorisága. Harmadjára az ADT terápia megkétszerezte a csonttörések kockázatát.” „Olyan faktorok lépnek működésbe, melyeket jelenleg nem ismerünk. Nyilvánvalóan nem védte meg a magasabb csontsűrűség a prosztatarákos betegeket a csonttöréstől. Jelenleg tisztázatlan, hogy milyen mechanizmussal van dolgunk.”„Az oszteoporózis (csontritkulás) gyakran kezelés nélkül marad férfiakban, még törés után is. Ezért eléggé valószínűtlen, hogy a magasabb kockázati arány miatt kapnának csonttörés elleni terápiát.”


A tanulmány egyértelmű konklúziója, hogy a prosztatarákos férfiaknál kötelező a csontritkulás értékelése, különösen, ha ADT terápiát kapnak.” „Egyre többet kutatjuk a betegségek között fennálló kapcsolatokat. Nem vizsgálható külön az oszteoporózis a ráktól, a cukorbetegségtől, és így tovább. Egy betegség kezelésekor körültekintőnek kell lennünk, hogy ne növeljük más megbetegedések kockázatát. Ha megismerjük ezeket a kapcsolódási pontokat, akkor talán megértjük, hogyan tudjuk jobban az egész embert egyben kezelni.” Az eredményeket a Journal of Bone-ban publikálták.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: csonttörés  daganat  onkológia  prosztata  rák  terápia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!