Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

A rák megelőzésének első parancsolata: ne dohányozz!

A rák megelőzésének első parancsolata: ne dohányozz!De így szól a második parancsolat, sőt a harmadik is: ne dohányozz! Peter Boyle, az Egészségügyi Világszervezet lyoni rákkutató központjának igazgatója beszélt a különböző országok stratégiáiról.

A francia példa

"A francia példát említeném elsőként. Franciaországban az elmúlt 2 évben háromszor emelték drasztikusan a cigaretta árát, aminek eredményeként már az első év után 1 millió 100 ezerrel kevesebb ember dohányzott.

Skóciában és Olaszországban kormányrendelettel tiltották meg a dohányzást a nyilvános helyeken, és ez nem csak azért bizonyult hatékonynak, mert megnehezíti a dohányzók életét, hanem azért is, mert közvetíti az emberek felé a kormány üzenetét: ne dohányozz, mert az rossz neked.

A dohányzás nyilvános helyeken való megtiltása nagyon eredményesnek bizonyult Írországban, Ausztráliában és az Egyesült Államok több államában is. A hatás persze nem jelentkezik azonnal: de tíz év múlva már mutatkozik az infarktusok gyakoriságának, 15 múlva pedig a tüdő-, a szájüregi-, a gége-, a nyelőcső- és a hólyagrákok számának jelentős csökkenése.

Magyarországon még mindig nő a rákhalálozás

Mi a WHO-nál igen sokat foglalkozunk a Közép- és Kelet-Európában ebből a szempontból uralkodó áldatlan állapotokkal. Miközben Nyugat-Európában néhány éve már stagnál a rákhalálozás, Magyarországon még mindig folyamatosan, évről évre nő. És nem győzöm hangsúlyozni a dohányzás, no meg persze az alkohol szerepét. Hogy összehasonlításul egyetlen példát mondjak: az 1950-es években Nagy-Britanniában és Magyarországon teljesen egyforma volt a helyzet a gége és nyelőcső daganatok szempontjából.

Ma Magyarországon 10-szer annyian halnak meg ilyen betegségekben, mint Nagy-Britanniában, és több mint háromszor annyian, mint az '50-es években Magyarországon. Ezeket a számokat a rettenetes magyar dohányzási és alkoholizálási szokásokkal lehet magyarázni. A dohányzással összefüggő daganatokban közös, hogy megelőzhetők lennének, miközben alig-alig kezelhetők. Nem győzöm hangsúlyozni, fontos még a túlzott napozás elkerülése is. Úgy tudom, Magyarországról igen sokan mennek tengerpartra nyaralni, és elfeledkeznek a napozás okozta festékes bőrdaganatról, amely pedig igen rosszindulatú betegség. És ha már a megelőzésről beszélünk, beszéljünk a korai felismerésről, a szűrővizsgálatok jelentőségéről is. A méhnyakrák 100 százalékos eséllyel gyógyítható, ha időben felismerik. Igen jó eséllyel gyógyítható az időben felismert emlőrák is. Ennek ellenére Magyarországon nem mennek el a nők a szűrővizsgálatokra, pedig nem kerül semmibe. Ez pedig nagyon elkeserítő és érthetetlen.

De még egyszer visszatérnék a dohányzásra, mert ezt nagyon-nagyon fontosnak gondolom. És talán tudok mondani még egy meggyőző adatot: ma egy dohányos átlagosan 10 évvel rövidebb ideig él, mint egy nem dohányos."

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alkohol  dohányzás  hatékonyság  rák  szűrővizsgálat 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!