Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Fogamzásgátlás és méhnyakrák

Fogamzásgátlás és méhnyakrákA Nemzetközi Rákkutató Alapítvány (IARC-International Agency for Research on Cancer) legújabb kutatási eredményei meglehetősen ellentmondó adatokkal szolgáltak a hormonális fogamzásgátló szerekkel kapcsolatban.

Ezek a szerek növelik a méhnyak- és mellrák kialakulásának valószínűségét. A méhnyakrák a nők körében a második leggyakrabban előforduló rákbetegség. Kialakulása kapcsolt, a szexuális úton terjedő humán papillomavírus jelenlétéhez a szervezetben. Az ilyen vírust hordozó nők esetében a hormonális fogamzásgátló készítmények megnégyszerezik a méhnyakrák kialakulási veszélyét.

Nincs még adat arra vonatkozóan, hogy a tabletták szedésének abbahagyásával a veszélyeztetettség is visszaesik-e, sem arra vonatkozóan, hogy a különféle készítmények hajlamosító hatása mennyiben tér el egymástól.

A cikk a reklám után folytatódik

A kutatók szorgalmazzák a rendszeres nőgyógyászati szűrések fontosságát, míg a világ vezető fogamzásgátló gyártó cége, a németországban a készítmények jótékony mellékhatásait hangsúlyozza. Az igazság valahol félúton lehet...

Címkék:
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!