Ma Hella napja van. Holnap Emil és Csanád napja lesz.
A+ A A-

Megdöbbentő fotó - a napfény bőrkárosító hatása

Egy 69 éves teherautó-sofőr orvosi folyóiratban közzétett fényképe megdöbbentő módon illusztrálja, hogy milyen károsodást okozhat a túl sok napfény.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című folyóiratban megjelent fotó jól mutatja, hogy milyen bőrkárosodásokat okozhat a napsugárzás. Ami igazán meghökkentő a képen, hogy a már nyugdíjas férfi arcának csak egyik felén jelentkezett a károsodás, azon, amelyiket a napsugárzás érte vezetés közben.


„Teherautó-sofőr volt élete túlnyomó részében, és soha nem használt napvédelmet” – mondta el Jennifer Gordon, az amerikai Északnyugati Egyetem bőrgyógyásza, aki az esetről a NEJM-ben beszámolt.


A cikk a reklám után folytatódik

Az UV-A sugarak mélyen a bőrben okoznak károsodást

A napfényből az ultraibolya-A (UV-A) sugarak könnyedén áthatolnak az üvegen, sőt a könnyű, nyári öltözéken is – hívta fel rá a figyelmet Gordon. Az UV-A sugarak mélyen a bőrben okoznak károsodást, hatással vannak a kötőszövetre, a kollagénre és az elasztinra. „Innen ered öregítő hatása: a ráncok, különböző anyaglerakódások a bőrben” – magyarázta a szakember a LiveScience című ismeretterjesztő portálnak.


napfeny-bor2

A fényképen látható páciens azért kereste fel a bőrgyógyászt, mert elege lett belőle, hogy az unokái arról faggatták, mi baja az arca egyik felének. Bőrrák nem alakult ki a páciensnél, de mostantól rendszeresen vesz részt szűrésen.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: UV-A sugárzás  bőrkárosodás  napvédelem  ultraibolya-A 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!