Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

A bőr, ami meghálálja a törődést

skinMindent csak mértékkel: ilyen a szolárium és a szauna használata – mondta Nagy Éva bőrgyógyász a közigazgatás rádiójában. Bőrünk nem felejt, meghálálja a törődést, de megbosszulja azt is, ha nem figyelünk oda rá. A szakértő a téli hónapokra segít felkészülni tanácsaival, hogy a sokat reklámozott termékek közül melyiket válasszuk, milyen ruhát viseljük a hideg időben bőrünk megóvása érdekében és figyelmeztet az „ész nélküli divat” negatív hatásaira.

Ma már számos reklámfilmet láthatunk a különböző évszakokra ajánlott bőrápoló szerekről. Nagy Éva a Rádió Orient műsorában elmondta, ezekkel kapcsolatban legjobb tanácsot kérni a bőrgyógyászunktól, hiszen minden embernek más típusú bőre van, ami lehet kevert, normál, száraz vagy éppen zsíros, ezért ne a más bőrtípussal rendelkező barátunk által javasolt krémet vásároljuk meg. „Mindenképpen szükség van a bőr ápolására, mert ez az egyetlen szervünk, amelyik nem felejt. Meghálálja a törődést és megbosszulja a nemtörődést” – tette hozzá a szakértő.

A különböző bőrápolási készítményekre a tinédzserek a legfogékonyabbak – mondta a bőrgyógyász. „Azonban nagy buktató, hogy ők barátaiktól, osztálytársaiktól szerzik az információt, s ahogyan már említettem, nem biztos, hogy ami az egyiknek, az a másiknak is beválik.” Nagy gondot okoz számukra a pattanás, s a gondos szülő el is viszi a tinédzsert a kozmetikushoz, ha pedig ő nem tud segíteni, a bőrgyógyászhoz. „Szoktam mondani, hogy ez az egyetlen betegség, amit biztosan meg tudok gyógyítani és annál nagyobb öröm, amikor egy gyerek gyógyultan és boldogan távozik. ”

A téli hónapokra készülve Nagy Éva azt javasolja, arcra száraz bőrűek ne zsíros, hanem hidratáló krémet használjanak. „Az a célunk, hogy a bőrt megvédjük, s ha egy hidratáló krémmel bekenjük és még egy vékony réteg alapozót is ráteszünk, akkor még inkább meg tudjuk óvni a száradástól. A kéz a másik: nemcsak hosszú, hanem rövid távra is kell, mégpedig bélelt kesztyűt viselnünk. Az egyik legveszélyesebb bőrbetegség a száraz ekcéma, ami télen annyira ki van téve a viszontagságoknak, hogy bereped, tehát fájdalmassá válik, az ujj körüli részek még akár vérezhetnek is. Ezért ez különösen nagy odafigyelést igényel. Fontos a szobahőmérsékletre is odafigyelni, mert a lakásban is száraz a levegő és a bőrünk a nagy hőingadozást nem viseli jól.”

A cikk a reklám után folytatódik

A tinédzserek bőrproblémáival kapocsaltban a bőrgyógyász elmondta, ez a korosztály leggyakrabban fagyással fordul hozzá. Általában a lábukat fájlalják, mert szűk és nem vízálló cipőket hordanak, ami átázik és ez elég ahhoz, hogy megfagyjon a lábujjuk. Lányoknál még a térd belső felületénél gyakori a jelenség, ami a miniszoknyák miatt fordul elő, emellett gyakran van ki a derekuk sőt a köldökükig, és ez az „ész nélküli divat” számos betegséget is okozhat. „Sajnos nehéz őket rábeszélni, hogy ne hagyják szabadon a derekukat, mert a divat nem ezt diktálja. Azt szoktam javasolni, hogy öltözzenek rétegesen, s így a fűtött szobában nem okoz nagy gondot a szabadon hagyott derék, viszont a hidegben védve van.”

A felnőttek már ésszerűbben öltözködnek, nekik is javasolt, hogy akinek a lába hidegebb, az melegebb és mindig egy számmal nagyobb cipőt vegyen. Ugyanez vonatkozik a kesztyűre is, nem elég egy vékony bőrből készült, hanem egy bélelt kesztyű szükséges a megfelelő védelemhez. Sapka és sál pedig mindenki számára ajánlott. Amit nem lehet ruhadarabbal védeni az az arc, ezért nőknek és férfiaknak egyaránt javasolt hidratáló krém használata, ami véd a hidegtől. Az idősebb korúaknak pedig bundás csizma és nagyon meleg zokni ajánlott, mert nekik gyengébb a vérkeringésük és könnyebben fagynak meg a végtagjaik.

A szauna használatáról Nagy Éva elmondta, nálunk nagyon népszerű, de tartsuk szem előtt az arany középutat. Az egészséges emberek nyugodtan szaunázhatnak heti egyszer, de a heti 2-3 sem káros. Problémaként említette, hogy mostanában a szaunát fogyókúrának használják hasonlóan a vízhajtó tablettákhoz, mivel a folyadék kiáramlásával súlyvesztést lehet elérni. A szakember inkább csak a közérzet javítására ajánlja a szaunázást.

A szoláriumozásról szólva a bőrgyógyász elmondta, ma már csak olyan szoláriumgépeket üzemeltethetnek, amelyeket az EU-ban elfogadnak. Itt is az arany középút a helyes, ha a téli hónapokban jól érzi magát valaki, ha bemegy két hetente egyszer 10 percre, akkor az nem árt. Viszont a heti többszöri és hosszabb idejű használat már kifejezetten káros, hiszen nemcsak bőrbetegségeket, de a bőr korai elöregedését is okozhatják.

Nagy Éva a műsor zárásaként elmondta, a bőrgyógyászat az elmúlt húsz évben igen sokat fejlődött. Olyan gyógyszerek kerültek forgalomba, melyek forradalmasították a bőrgyógyászatot, így pl. az a-vitaminsav tartalmú gyógyszer, mellyel a súlyos pattanások okozta problémákat meg lehet oldani, a vele született ekcémás betegek számára pedig nem szteroid alapú krémeket fejlesztettek ki, ami nagy előretörés a szakmában.

Itt meghallgathatja a műsort mp3-ban is,
akár az okos telefonján, iPad-ján!

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!