Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Melanoma szűrés télen, nyáron

bőr metszetA leggyakrabban elkövetett hiba a melanomával kapcsolatban, hogy a páciensek gyakran csak a nyári időszakban mennek el szűrésre. Pedig a melanomának kevés köze van az évszakokhoz.

A melegebb idő, a tavasz beálltával gyakrabban olvashatunk az újságokban, az interneten anyajegyekkel, melanomával, bőrrákkal kapcsolatos cikkeket. Mondhatni a napozással elindul az anyajegyszűrés szezonja, ami melegebb ruhák felöltéséig tart. Tévesen.

Az évszakoknak nem túl sok jelentősége van a melanoma szűrésben, mivel a betegség sincs tekintettel arra, hogy az évnek milyen szakában vagyunk – ahogy egyébként a bőrrák sem. A téves elképzelés abból fakadhat, hogy a nyári időszakban, mikor kevesebb ruhát viselünk szembetűnőbbek a bőrön megjelent elváltozások, anyajegyek. A legutolsó kutatások igazolták az UV sugárzás és a bőrrák kapcsolatát, viszont ez nem érvényes a melanomára.

A cikk a reklám után folytatódik

A bőrrák nem melanoma!

Míg a melanoma a bőrben lévő, de idegi eredetű pigmenttermelő sejtekből alakul ki, addig a bőrrák a bőr saját sejtjeinek a rosszindulatú daganatai. Attól függően, hogy melyik sejtféleségből ered, a két leggyakoribb típus a bazális (alapi) sejtekből származó basalioma és a spinális (tüskés alakú) sejtekből származó spinalioma.

Más az eredet, így más a viselkedés is. Amíg a melanoma gyorsan, agresszíven növekszik és aránylag hamar áttéteket adhat, addig a bőrrák relatíve lassan növekszik és hosszú ideig, akár évekig sem okoz komoly bajt.

Mi a helyzet, tehát a nappal?

A melanoma esetében csak a leégés az, ami elősegítheti a melanoma kialakulását. Sokkal fontosabbak a genetikai tényezők. A világos hajú, bőrű, szemű, szeplős bőr jobban hajlamosít a melenoma kialakulására. Meg kell tehát próbálni elszakadni a naptártól és arra gondolni, hogy a melanoma nem tudja, milyen hónapot írunk, csak támad.

Nem csak ezt, de a szűrés milyenségének fontosságát is hangsúlyozza a Melanoma Mobil. A központ egy speciális vizsgálati folyamatot folytat, melynek lényege, hogy a páciensek vizsgálata és a vizsgálat kiértékelése térben és időben szét van választva.

Így elérhető az, hogy még azon pácienseink anyajegyeit is nagy tapasztalattal rendelkező specialista nézi végig, akit az ország egyik távoli szegletében néztek meg valamelyik munkahelyi szűrés során, vagy valamely helyi szűrőállomáson.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Melanoma Mobil  anyajegy szűrés  bőrrák  melanoma 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!