Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Hortenzia és Gergő napja van. Holnap Jenő napja lesz.
A+ A A-

Bazálsejtes karcióma: jól kezelhető a bőrrák leggyakoribb típusa

Bazálsejtes karcióma: jól kezelhető a bőrrák leggyakoribb típusaEredményesen felvehető a harc a bőrrák legsűrűbben előforduló típusával, a bazálsejtes karcinómával egy otthon, a beteg által végezhető, könnyen kivitelezhető és kényelmes terápia segítségével. A rákos sejtekkel a bőr saját immunrendszerének aktiválása útján megküzdő, innovatív módszer önmagában is bizonyítottan magas hatékonyságú a felületes (ún. superficiális) bazalióma esetén, de kiválóan alkalmazható sebészeti beavatkozás kiegészítő kezeléseként is.

Eredményesen felvehető a harc a bőrrák legsűrűbben előforduló típusával, a bazálsejtes karcinómával egy otthon, a beteg által végezhető, könnyen kivitelezhető és kényelmes terápia segítségével. A rákos sejtekkel a bőr saját immunrendszerének aktiválása útján megküzdő, innovatív módszer önmagában is bizonyítottan magas hatékonyságú a felületes (ún. superficiális) bazalióma esetén, de kiválóan alkalmazható sebészeti beavatkozás kiegészítő kezeléseként is.

A bazálsejtes karcinóma a bőr hámrétegének alapi sejtjeiből vagy a szőrtüszők sejtjeiből fejlődik ki

A hosszantartó, ismétlődő, erős napsugárzás gyengíti a bőr immunrendszerét és károsítja a bőrsejteket és így bőrdaganat keletkezhet. Előfordulási gyakorisága jelentősen megnőtt az utóbbi 20 év alatt. Jelenleg Európa minden százezer lakosára évi 110–200 új bazaliómás megbetegedés esik. Különösen veszélyeztetettek a fehér bőrű felnőttek és a 60 év felettiek, mert a betegség kialakulási kockázata az életkorral arányosan emelkedik. A bőr ugyanis nem felejt: az életünk során bennünket érő UV sugárzások negatív hatásai összeadódnak benne. Ez az oka annak is, hogy a bazálsejtes karcinóma leggyakrabban a napfénynek legközvetlenebbül kitett arcon jelenik meg. A tipikus helyek: az orr, az orcák, a halánték, a homlok és a fül. Ritkábban képződhet a törzsön, a karon és a lábakon is. 

Típusa szerint a bazalióma különféle formájú és színű lehet. Néha úgy jelenik meg, mint egy kis kemény, csillogó felszínű csomó de az arc területén pikkelyes, kiemelkedő, az ekcémához hasonlatos is lehet.  Később a daganat nő, vérezhet, pörkösödhet.

Bazálsejtes karcióma: jól kezelhető a bőrrák leggyakoribb típusa

Bazálsejtes karcióma: jól kezelhető a bőrrák leggyakoribb típusa

A cikk a reklám után folytatódik

Terápiás krém a gyógyuláshoz

Szerencsére a bazálsejtes karcinóma legtöbb típusa alacsony kockázatú, mert nagyon ritkán képez áttétet a belső szervekben. Ha korán felismerik és célzottan kezelik, nagyon jó a gyógyulási hajlama, így a környező szöveteket, porcot és csontot roncsoló burjánzása is megakadályozható.

Számos módszer alkalmazható: a sebészi kimetszés szikével vagy lézerrel, a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás (krioterápia), röntgenterápia, helyi kemoterápia – oldat vagy krém formájában, fotodinámiás terápia és az  immunológiai eljárás, melynek lényege a bőr saját immunrendszerének célzott aktiválása a ráksejtek ellen.

A terápiás krém hatóanyaga, az imiquimod fokozza az immunrendszer ún. takarító sejteinek, a lymfocitáknak a termelését és a belőlük felszabaduló anyagok (alfa interferon és egyéb citokinek) direkt a beteg sejtekre hatva azok pusztulását okozzák. Ezen folyamat – a beteg sejtek kilökődése – gyulladás formájában mutatkozik meg. Minél betegebb sejteket kezelünk, annál hevesebb a reakció. Tehát a terápia folyamán és azt követően fellépő esetleges kisebesedés, pörkösödés, kéregképződés, bőrvörösség az immunrendszer stimulálásának következménye, mindig átmeneti jellegű és fontos részét képezi a gyógyulási folyamatnak. A páciens által otthonában is kényelmesen elvégezhető kezelés biztonságos és kiváló kozmetikai eredményt ad olyan testrészeken ahol az esetleges sebészi beavatkozás torzító heggel és ebből adódóan az életminőség romlásával járna.

Bazálsejtes karcióma: jól kezelhető a bőrrák leggyakoribb típusa

Bár a bazálsejtes karcinóma gyógyulási kilátásai valóban nagyon jók, a korai felismerés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Még mielőtt a napsütéssel rázúdítanának egy újabb adag káros UV-sugarat az esetleg már károsodott bőrükre, vizsgálják meg teljes bőrfelületüket, és ha bármi gyanúsat észlelnek, forduljanak azonnal szakorvoshoz!

Dr. Ihász Judit
bőrgyógyász, klinikai onkológus szakorvos

Címkék:
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!