Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

A Meztelen Igazság!

Maria Gracia, Psoriasis: A Meztelen Igazság!A Magyar Dermatológiai Társulat idén csatlakozik egy nemzetközi szinten nagy sikereket elért kezdeményezéshez, amelynek hazai adaptációjaként Magyarország 8 különböző nagyvárosába juttatja el a pikkelysömör (psoriasis) betegségben szenvedő emberek küzdelmes életét bemutató fotókiállítást. A Társulat célja, hogy a kampány révén segítse a betegek könnyebb társadalmi integrációját, valamint reményt és erőt adjon nekik a psoriasis elleni harcban.

Psoriasis: A Meztelen Igazság

Küldetését a Társulat a kiállítás és az ahhoz kapcsolódó kampány révén olyan psoriasisos betegek képeinek és személyes vallomásainak bemutatásával szeretné elérni, akik büszkén lépnek elő a pikkelysömör árnyékából és mutatják meg hasonló sorsú társaiknak, hogy érdemes küzdeni a bőrbetegség ellen.

„Azért döntöttem a programban való részvétel mellett, hogy felhívjam az emberek figyelmét arra, hogy ez a betegség bármelyikünket érintheti; engem, téged, a barátaidat vagy épp a családodat. Képeken és videókon keresztül sokkal erősebb üzenetet tudunk közvetíteni, mint kizárólag szavakkal.” – Johan Silvy, 35, Franciaország.

A magyar lakosság megközelítőleg 1,4–2%-át érinti a jellemzően vörös, pikkelyesen hámló foltokkal és az esetek egy részében súlyos ízületi gyulladással is együtt járó psoriasis. A betegeknek a külvilág számára könnyen észrevehető bőrtünetek okozta megkülönböztetéssel minden nap meg kell birkózniuk. Az egészséges emberek tartózkodó, sokszor megvető pillantásai miatt a teljes kirekesztettség érzése is fenyegeti őket.

A Psoriasis: A Meztelen Igazság elnevezésű kezdeményezés szeretné megragadni a közvélemény figyelmét, és tudatosítani mindenkiben, hogy ez a betegség nem fertőző, így az egészséges embereknek semmi okuk sincs az aggodalomra, nem kell félniük a betegektől. Sajnos sokkal inkább a psoriasisos emberek félnek az egészségesektől, a tartózkodásuktól, így az állandó diszkrimináció érzésétől.

A fotózáson részt vevő betegek pontosan azt szeretnék elérni, hogy ez a magatartás mindkét oldalról megváltozzon. Egyrészt a társadalom képes legyen elfogadni és befogadni a psoriasissal élőket, másrészről pedig az érintettek is hajlandóak legyenek felvállalni a betegségüket, önmagukat.

„Ugyanolyan emberek vagyunk, mint mások, ugyanolyan bánásmódot érdemlünk, mint egészséges társaink. Dolgozunk, családunk, terveink és törekvéseink vannak.” – Roman Poznan, 40, Lengyelország.

A betegség következményeként kialakuló lelki, pszichikai terhek mellett azonban sajnos számos egészségügyi kockázattal is szembe kell nézniük a psoriasissal élőknek. A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata jelentősen megnövekszik a betegség során, így a psoriasisos embereknek minél előbb meg kell találniuk a számukra legmegfelelőbb kezelést, hogy elkerüljék a további szövődmények kifejlődését.

A cikk a reklám után folytatódik

Psoriasis: A Meztelen Igazság - videó

Ahogy azt Dr. Gyulai Rolland, az MDT Psoriasis szekciójának elnöke a kezdeményezést megnyitó sajtótájékoztató alkalmával elmondta, a kiállítás sorozat megszervezésével a Társulat célja felhívni a psoriasissal minden nap együtt élő emberek figyelmét arra, hogy ne adják fel a betegség elleni küzdelmet, ne rejtőzzenek el a külvilágtól, hanem keressék a megfelelő korszerű kezelési módszereket és vállalják fel önmagukat.

Dr. Wikonkál Norbert, az MDT főtitkára arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy még a súlyos psoriasisban szenvedőknek sem szabad feladniuk a reményt, hiszen a korszerű biológiai terápia számukra is hatékony megoldást kínál.

A kiállítás már több országot bejárt...

A Föld több országát is bejárt kiállítás olyan psoriasisos embereket mutat be, akik minden félelmüket félretéve mutatták meg magukat Ralf Tooten elismert fotóművész lencséjén keresztül az egész világnak. A képek segítségével a betegek bátorítani szeretnék társaikat, hogy keressék a számukra legmegfelelőbb kezelési megoldást a psoriasis ellen, és ne adják fel a harcot.

„A múltban a pikkelysömör határozta meg, hogyan éljem az életemet. Most énekelek, táncolok, szeretek új emberekkel találkozni. Én döntöm el, hogyan akarok élni.” – Antoinette Romeo, 56, Belgium.

A fotózáson részt vett psoriasisos emberek a betegszervezetek felkeresésének jelentőségére is felhívták társaik figyelmét. A hasonló sorsú emberek ugyanis saját tapasztalataik megosztásával sokat segíthetnek egymásnak a betegséggel való küzdelemben.

A Psoriasis: A Meztelen Igazság kampány során a fotókiállítás bejárja az egész országot. A budapesti kiállítás-megnyitó után Pécsett, Veszprémben, Szombathelyen, Kaposvárott, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon találkozhatnak a képekkel az érdeklődők.

További információk
A kampányhoz egy weboldal is készült, amelyen mindenki számára megtekinthetőek a kiállítás fotói, valamint a betegek személyes vallomásait bemutató videók is. Ez utóbbi felvételeken az érintettek kifejtik, hogy milyen hatással van az életükre a betegség, milyen nehézségekkel kellett megbirkózniuk a megfelelő kezelés megtalálásáig. Mindezek a www.meztelenigazsag.hu címen érhetőek el, míg a www.facebook.com/meztelenigazsag oldalon további hasznos információkkal gazdagodhatnak az oda ellátogatók.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Ralf Tooten  fotókiállítás  pikkelysömör  psoriasis 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!