Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Menyhért és Mirjam napja van. Holnap Bence napja lesz.
A+ A A-

Már a tavaszi napsugár is árthat! Bőrrák veszély és hatékony kezelése

Már a tavaszi napsugár is árthat! Bőrrák veszély és hatákony kezeléseA bőr saját immunrendszerét mozgósítva akadályozza meg egy rendkívül korszerű, kényelmesen alkalmazható eljárás, hogy bőrrák alakuljon ki az utóbbi évtizedekben robbanásszerű gyorsasággal terjedő bőrelváltozás, az aktinikus keratózis többségéből.

ak1ak3A bőrből kiinduló rákmegelőző állapotok egyik gyakori formája, a laphámrák (spinalioma) első lépcsőfokának tekintett aktinikus keratózis a bőr immunrendszerét legyengítő és a bőrsejteket károsító, hosszantartó, ismételt, erős napsugárzás hatására jön létre.

A bőr felületén képződő, abból kiemelkedő, általában 3–6 mm átmérőjű, lassan növekvő, pikkelyes, kérges barnás folt tapintásra kemény, száraz, érdes. Legjellemzőbb előfordulási helyei: a homlok, a halánték, az orr, az ajkak és a fülek; a váll és a dekoltázs területe; az alkar és a kézhát; férfiaknál a kopasz fejbőr. Több is lehet belőle egymás mellett, sőt nagyobb összefüggő területeket (homlok, kézfej) is érinthet.

A cikk a reklám után folytatódik

Aktinikus keratózis: lehetetlen megjósolni a bőrrák kialakulását

Az aktinikus keratózisokból az egyébként megfelelő immunállapotú betegek mintegy 10%-nál, a csökkent immunképességű pácienseknél viszont már 40 százalékos arányban fejlődhet ki bőrrák, de hogy konkrétan melyikből és mikor, azt szinte lehetetlen előre látni. Ezért rendkívül fontos az elváltozások korai felismerése és következetes kezelése. Számos eljárás jöhet szóba; a módszer megválasztását a megbetegedett bőrterületek nagysága, elhelyezkedése és száma szabja meg. A terápiás kör: sebészi vagy lézeres eltávolítás, fagyasztás folyékony nitrogénnel (krioterápia), röntgenterápia, helyi kemoterápia oldat vagy krém formájában, fotodinámiás kezelés és a legújabb innovatív immunológiai terápia, az imikimod.

Az összesen több ezer ember bevonásával végzett nemzetközi vizsgálatok által igazoltan nagy hatékonyságú és biztonságos eljárás lényege: a bőr saját immunrendszerének célzott aktiválása a ráksejtek ellen. Az immunválasz-módosító, vírusellenes és tumorellenes effektusáról ismert imikimodot tartalmazó krém alapvetően a bőrön fejti ki hatásását, szisztémás felszívódása minimális. Ennek a – páciens által, kényelmesen, otthon alkalmazható – terápiának további nagy előnye, hogy a látható elváltozások mellett lehetővé teszi az UV sugárzás által érintett teljes bőrterület, így a nem látható elváltozások, elfajult hámsejtek és sejtkötegek kezelését is. Ez rendkívül fontos, mert az aktinikus keratózis-elváltozások száma egyenes arányban van a bőrrák kifejlődésének rizikójával. Az imikimod kezelés további előnye, hogy segítségével az elváltozások heg nélkül gyógyulnak, ellentétben a sebészi eljárásokkal, mert ott minden egyes eltávolított lézió hege egy életen át látható marad.

Bár a már kialakult bőrrák kezelési lehetőségei és a gyógyulási esélyei is sokat javultak az utóbbi években, változatlanul igaz, hogy jobb megelőzni azt. A bőrdaganatok kialakulásának kockázatát lényegesen csökkenthetik, ha már az első igazi – a nyárinál nem kevésbé veszélyes! – tavaszi napsugarak megjelenésétől rendszeresen használják a bőrtípusuknak megfelelő fényvédőt, és a legerősebb UV sugárzás óráiban kerülik a napot.

Címkék:
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!