Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Izsó napja van. Holnap Gáspár napja lesz.
A+ A A-

Bőrrák és D-vitamin: mégis jó a déli napfény?

sunshine_winter_imgEgy új egészségügyi javaslat értelmében délben kell a napra menni rövidke ideig, méghozzá naptej nélkül. Hét szervezet is tanácsolja egybehangzóan a D-vitamin-utánpótlást, melyet a szervezet a természetes napfényből vesz magához. Ez a vitamin erősíti a csontokat, megelőzi a csontritkulást.

Az útmutatásra azért volt szükség, mert a bőrráktól való félelem miatt az emberek már túlzott óvatossággal kezelik a napfényt

Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézete és a Nemzeti Oszteoporózis Társaság azok közé a szervezetek közé tartoznak, melyek egyetértenek abban, hogy a „gyakori rövid idejű” tartózkodás a nyári napon hetente több alkalommal egészséges. A szakértők most azt állítják, hogy hasznos kimenni a déli tűző napsütésbe, feltéve, ha az ember rendesen felöltözik és bekeni magát naptejjel a leégés ellen.  Rona Mackie professzor a Brit Bőrgyógyász Szövetségtől elmondta: „Nem ideális a magas faktorszámú fényvédő krémek folytonos használata, legalábbis a D-vitamin szempontjából.

Még Ausztrália is változtatott az ezzel kapcsolatos véleményén. Olyan térképeket adnak ki, melyen látható, Ausztrália mely részein nincs szükség napfényvédelemre az év bizonyos időszakaiban. A napfénnyel kapcsolatban egy csomó nagyon negatív vélemény hangzott el. Nagy-Britanniában nem olyan tragikusan erős a napfény, csak elvétve jelenthet veszélyt. Annyiban változott a gyakorlat, hogy szerintünk hetente többször 10-15 perc a napon megfelelő D-vitamin mennyiséget biztosít és a ráktól is megvéd.” – mondta. A hivatalos ajánlásban máris szerepel a terhes nők és öt év alatti gyermekek számára a D-vitamin pótlása. A csatlakozó nyilatkozatot kiadó szakemberek szerint viszont az édesanyákat gyakran nem tájékoztatják az ajánlásokkal kapcsolatban, ezért érdemes konzultálniuk a háziorvosukkal. A téli vitaminpótlás megoldható trópusi üdüléssel, vagy olajos hal, máj vagy dúsított margarin fogyasztásával.

A cikk a reklám után folytatódik

Komplex terület

Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének vezetője, Peter Johnson professzor elmondta: „A megfelelő táplálkozással és elegendő napfénnyel minimálisra csökkenthető a rák kialakulásának kockázata a brit lakosság nagy részénél. A D-vitamin és a rák összefüggése rendkívül összetett. A bélrák esetében van rá a legtöbb bizonyíték, hogy a D-vitamin alacsony szintje összefügg a daganat kialakulásával, de ez nem jelenti azt, hogy a vitaminhiány okozza a betegséget. Valószínűleg nem ez a fő rákkeltő tényező.”A közösen kiadott nyilatkozat olyan kérdéseket is felvetett a D-vitaminnal kapcsolatban, melyek további kutatásokat tesznek szükségessé. Többek között megállapításra vár a D-vitamin optimális szintje, és az étkezési forrásainak részletezése.

Kapcsolódó kifejezések: D-vitamin  bőrrák  csontritkulás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!