Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Ne vedd félvállról: a pikkelysömör és tünetei

Ne vedd félvállról: a pikkelysömör és tüneteiGyakran családi halmozódású bőrbetegség, melyet a bőr egyes jól körülhatárolt területein foltokban előforduló pikkelytermelődés jellemez. E pikkelyek vakarás hatására könnyen leválnak és fénylő, vörös, vérzékeny felületet hagynak maguk után. Jellegzetes megjelenési helyei a könyök, a térd, valamint a hajas fejbőr.

Pikkelysömör: rendszerint 10-40 éves kor között kezdődik, de bármely életkorban előfordulhat

Általában egy vagy több apró plakk formájában jelenik meg először a fejbőrön, a könyökökön, a térdeken, a háton vagy a farpofákon. Bár az  első plakkok pár hónap után maguktól visszafejlődhetnek, de meg is maradhatnak, ekkor összefolynak és nagyobb plakkokat formálnak.

Előfordul, hogy valakin csak 1-2 apró plakk jelenik meg, míg másokon a test nagy felületét borítják be. A vaskos plakkok vagy a tenyereken, a talpakon, a nemi szervek hajlatainál elhelyezkedők gyakrabban viszketnek vagy fájnak, viszont sok esetben a beteg teljesen panaszmentes lehet. Ugyan az  elváltozások nem okoznak kifejezetten rossz közérzetet, viszont nagyon szembetűnők, és a beteg számára gyakran zavaróak.

A pikkelysömör  komoly lelki megterhelést okoz. Sok  pikkelysömörben szenvedőnek a körmei deformáltak, megvastagodottak, szurkáltak.

Egész életen át fennálló betegség, ami néha elmúlik, majd ismét megjelenik a bőrön.
Nyáron, amikor a bőr erős napsugárzásnak van kitéve, a  tünetek gyakorta csökkennek. Van, akinél évek telnek el a bőrelváltozások megjelenései között. Néha egyértelmű ok nélkül, máskor pedig  környezeti tényezők változásának eredményeképpen lobban fel. Bőrt irritáló tényezők, így kisebb sérülések, súlyos napégés szintén  előhozhatják a betegséget. Előfordul, hogy fertőzés - például megfázás vagy torokfájás - után jelenik meg. A fellobbanások télen, illetve  stresszes helyzetek után gyakoribbak. Számos gyógyszer -mint például maláriaellenes szerek, lítium, béta-blokkolók - szintén okozhatják a
bőrelváltozások ismételt megjelenését.

A pikkelysömör néhány, ritka típusának súlyosabb következményei is lehetnek. A pikkelysömör okozta izületi gyulladás - artritisz pszoriátika  - ízületi fájdalommal és duzzanattal jár. Eritroderma pszoriátikában a bőr testszerte vörössé és hámlóvá válik. Ez a pszoriázis  forma nagyon súlyos elváltozás, mert az égéshez hasonlóan gátolja a bőr védő szerepét a sérülésekkel és fertőzésekkel szemben. Egy másik ritka forma, a gennyhólyagokkal járó pikkelysömör - pszoriázis pusztulóza - melyben kisebb-nagyobb gennyes hólyagok (pusztulák) alakulnak ki  a tenyéren és a talpon. Ezek néha az egész testet elboríthatják.

A cikk a reklám után folytatódik

Pszoriázishoz társuló ízületi gyulladás

A pszoriázishoz társuló izületi gyulladás (pszoriázisos artritisz; artritisz pszoriátika) a bőrre vagy körömre lokalizálódó pikkelysömörben  szenvedő betegek ízületi gyulladása.

A betegség emlékeztet a reumatoid artritiszre, de az ott észlelhető antitestek nem mutathatók ki. Pszoriázishoz társuló artritisz a  pikkelysömörös (időszakos fellobbanásokban jelentkező vörös, hámló bőrkiütéssel és megvastagodott, foltos körömmel járó bőrelváltozásban  szenvedő betegek mintegy 7%-ában jelentkezik. Súlyos formája néhány AIDS-es betegben látható. 

Panaszok, tünetek és kórisme

A gyulladás általában a kéz- és lábujjakon alakul ki, gyakori más ízületekben is, például a csípő és a gerinc ízületeiben. Idült gyulladásban  az ízületek megduzzadnak és eltorzulnak. Ez az artritisz nem olyan szimmetrikusan jelentkezik, mint reumatoid artritiszben, és kevesebb  ízület is érintett. A beteg körmöknél az ujjak utolsó ízületei is belobbanhatnak. Az ízületi és bőrtünetek időnként együtt jelennek meg és  tűnnek el.

A diagnózis az artritisz jellegzetes tünetei alapján állítható fel pszoriázisban szenvedő betegben, vagy akinél a pszoriázis családi  halmozódást mutat. Nincs célzott vizsgálat a kórisme igazolására, de röntgenfelvételen kimutatható az ízületi károsodás mértéke. 

Kórjóslat és kezelés

A pszoriázishoz társuló ízületi gyulladás kórjóslata általában jobb, mint a reumatoid artritiszé, mert kevesebb ízületet érint. Ennek  ellenére komoly ízületi károsodás jelentkezhet.

A kezelés célja a bőrelváltozások visszaszorítása és az ízületi gyulladás enyhítése. Számos olyan gyógyszer hatékony, melyet reumatoid artritiszben is alkalmaznak. Ilyenek például az aranyvegyületek, a metotrexát, a ciklosoprin, a szulfaszalazin és a tumor nekrózis faktor  (TNF) gátlók. Az etretinsav (melyet súlyos aknék kezelésében használnak) szintén hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek. Mivel  károsíthatja a magzatot, terhes nőknek nem adható. A szer hosszú ideig a szervezetben marad, ezért a gyógyszer szedése alatt, és azután még  legalább 1 évig nem szabad gyermekszülésre vállalkozni.

Egyesek a szájon át szedett metoxszalen (pszoralen) mellé ultraibolya A kezelésben részesülnek (PUVA - ultraibolya fény pszoralennel); a kombináció néhány betegben enyhíti a bőrtüneteket és nagyrészt az ízületi gyulladást, kivéve a gerincét.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: pikkelysömör  psoriasis  tünetek 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!