Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.
A+ A A-

Ne vedd félvállról: az ekcéma és tünetei

Ne vedd félvállról: az ekcéma és tüneteiAz ekcéma a bőr többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló gyulladása, amelyre a felhám sejtjei között felszaporodó szövetnedvek és gyulladásos sejtek elszaporodása jellemző.

Az ekcéma szabad szemmel is jól látható

Vörös foltokkal és nedvedző, majd később beszáradó hólyagocskákkal jelentkezik, és rohamszerű viszketési ingerek kísérik. Számos fajtája közül az alábbi kettő a legismertebb: az úgynevezett atópiás ekcéma, vagyis  genetikailag hajlamos személyeknél kialakuló ekcéma, és a kontakt ekcéma, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására létrejövő ekcéma. Az esetek egy részében az ekcéma pszichoszomatikus betegség.

Az ekcémáért gyakran a bőr túlérzékenységi reakciója, allergia, toxikus hatások felelősek. Kiváltó vagy fokozó hatású a bőr túlérzékenysége, verejték- és faggyúmirigyek kimerülése, továbbá baktériumok, gombák. Az ekcéma szövődményei: bakteriális fertőzés, nyirokcsomó-gyulladás, herpesz-fertőzés.

A folyamat átmehet általános, az egész testre kiterjedő pikkelyző bőrvörösségbe. Fontos a kiváltó tényező(k) kerülése. A  heveny gyulladást külsőleg folyékony bedörzsölő szerekkel, krémekkel, "nedvesen" kezelik. Nedvező, pörkképző folyamatra zsíros-párás kötések jönnek szóba. Az arcra, testhajlatokra, ízületi hajlatokra lehetőleg nem alkalmaznak szteroidot. A belső kezelés viszketés ellen ható szerekből antihistaminokból, szteroidból áll. Neuro-dermatitis esetében hasznos lehet a klímaterápia, az autogén tréning is. Az ekcéma előtt majdnem mindig megjelenik egy kiütés.

A cikk a reklám után folytatódik

Az ekcéma jellemző jelei:

  • ismétlődő, száraz, viszkető foltok, megvastagodott bőr – rendszerint a kezeken, nyakon, arcon és a lábakon. Gyermekeknél a térd és könyök hajlatának belső felülete szintén gyakran érintett.
  • A bőr kaparása miatt varasodás alakulhat ki.

Feltétlenül konzultáljon orvosával, ha az alábbiakat észleli:

  • ismeretlen eredetű kiütés jelent a bőrön, főleg, ha a családban halmozottan fordult elő ekcéma vagy asztma.
  • ha a gyulladás nem csökkent egyheti, hidrocortison tartalmú krémekkel végzett kezelést követően  sem.
  • sárgásból világosbarnába hajló var vagy gennyes hólyagok jelentkeznek az ekcémás területen. Ez bakteriális fertőzésre utalhat, amely antibiotikumkezelést igényelhet.
  • sok és apró, folyadékkal telt hólyag képződik az ekcémás területen. Elképzelhető, hogy herpesz-ekcémája alakult ki, amely ugyan ritka,  de a herpes simplex vírus fertőzése súlyos szövődményekkel járhat.

Fontos!

Az ekcéma fellobbanása alatt tanácsos kerülni minden vírusos bőrbetegségben (herpesz, genitális herpesz) szenvedőt. Az ekcémás felületen könnyen megtelepedhetnek a bőrbetegségeket okozó vírusok.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: ekcéma  tünetek 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!