Ma Ákos és Bátor napja van. Holnap Elemér napja lesz.
A+ A A-

Ne vedd félvállról: anyajegyek és melanóma

Ne vedd félvállról: anyajegyek és melanómaAz anyajegyek (névuszok) apró, általában sötét színű elváltozások, amelyek a bőr festéktermelő sejtjeiből (melanociták) származnak.

Az anyajegyek mérete az apró pöttytől a több centiméteres átmérőig változhat. Laposak vagy kiemelkedők, sima vagy érdes (szemölcsszerű) felszínűek lehetnek, és szőrök is nőhetnek ki belőlük. Bár többségük sötétbarna vagy fekete, előfordul, hogy bőrszínűek vagy sárgásbarnák. Van, amelyik kezdetben vörös színű, majd később sötétedik be.

Csaknem mindenkinek van egy pár anyajegye, sok emberen pedig nagy számban jelennek meg. Általában gyermek- vagy serdülőkorban alakulnak ki, de előfordul olyan, akinél az egész élete folyamán folyamatosan jelennek meg anyajegyek. Nőkben az anyajegyek kialakulása követi a hormonszintek változását, és a terhesség alatt újabbak jelenhetnek meg, a meglévők növekedhetnek, sötétebbé válhatnak. Miután kialakultak, egy egész életen át fennmaradnak. Világos bőrű embereken az anyajegyek sokkal gyakoribbak a napsugárzásnak kitett területeken.

Anyajegy és melanóma-veszély

Az anyajegyeket rendszerint a jellegzetes megjelenésük alapján könnyen fel lehet ismerni. Nem viszketnek, nem fájdalmasak, és nem tartoznak a bőrrák egyik típusába sem.
Előfordul azonban, hogy az anyajegyek átalakulnak malignus melanomává, vagy arra kezdenek hasonlítani. A melanoma a melanociták rosszindulatú elváltozása. Tény, hogy sok malignus melanoma anyajegyből indul ki, ezért a gyanús küllemű anyajegyeket el kell távolítani, és mikroszkóppal meg kell vizsgálni.

Figyelmet érdemlő elváltozások!

Az anyajegyben történő változások: növekedés (különösen, ha szabálytalan a szegélye), sötétebbé válás, gyulladás, foltos színváltozás, vérzés, kifekélyesedés, viszketés, vagy fájdalom a melanoma malignum veszélyére figyelmeztető jelek.

Akiknek több mint 10-20 anyajegyük van, valamivel nagyobb az esélyül a melanoma kialakulására, ezért nekik évente célszerű orvosi ellenőrzésre menniük. Ha az anyajegy rosszindulatúnak bizonyul, ismételt sebészi beavatkozás szükséges a környező bőrterület eltávolítása céljából.

A legtöbb anyajegy azonban ártalmatlan, így ezeket nem szükséges eltávolítani. A megjelenéstől és elhelyezkedéstől függően néhány anyajegy a szépség jele is lehet. A csúnya, vagy a ruházat irritációjának kitett anyajegyeket az orvos helyi érzéstelenítésben szikével távolítja el.

A cikk a reklám után folytatódik

 

Atípusos anyajegyek

A szabálytalan (atípusos) anyajegyek nagyobbak, mint a közönséges anyajegyek. A rosszindulatú bőrelváltozásokhoz hasonlóan ezek is hajlamosak többszínűvé, szabálytalan formájúvá és körvonalúvá válni. Még olyanok esetében is nő kissé a melanoma kialakulásának kockázata, akiken csak kevés atípusos anyajegy van. A kockázat viszont jelentősen nagyobb, ha az illető közeli hozzátartójában malignus melanoma alakult ki.

Az atípusos anyajegyekre való hajlam öröklődik...

Az atípusos anyajegyekkel rendelkező betegeken - főleg azokon, akiknél a családban már előfordult melanoma - keresni kell minden, a malignus melanomára utaló változást.

Bőrüket évente meg kell vizsgálnia bőrgyógyásznak, aki a színben vagy nagyságban bekövetkező változásokat figyeli. Ezen változások követése céljából a bőrgyógyász gyakran az egész testről színes fotókat készít. A változó atípusos anyajegyeket el kell távolítani.

A napsugárzás árthat

A napfény gyorsítja az anyajegyek kialakulását és változását. Gyermekkorban még a mérsékelt napsugárzás is káros lehet, és növelheti az évtizedek múlva esetlegesen kialakuló melanoma kockázatát.

Így a világos bőrű embereknek, illetve azoknak, akiknek atípusos anyajegyeik vannak, tartózkodniuk kell a napsugárzástól. Ha a napon tartózkodnak, állandóan magas faktorszámú fényvédőt kell alkalmazniuk, mert ezek védelmet nyújtanak a rákot okozó ultraibolya sugarak ellen.

Még egyszer: mi a melanóma?

A melanoma malignum a bőr, a nyálkahártyák, a szemgolyó érhártyája és a lágy agyburok festéktartalmú sejtjeiből (melanociták) kiinduló igen agresszív, rosszindulatú daganat, mely a fiatal felnőttek gyakori daganatos betegsége. Legnagyobb kockázati tényezői a bőrön már előzőleg meglévő festékes anyajegyek, valamint a túlzásba vitt napozás, azonban a melanómák többsége anyajegytől függetlenül keletkezik. A sikeres kezelés és a kedvező kórjóslat egyedüli feltétele az idejében történő felismerés, mely a bőr rendszeres megfigyelésével vagy gyanús bőrképletek megjelenése esetén mielőbbi próbakimetszéssel történhet.

Kapcsolódó kifejezések: anyajegy  melanóma  tünetek 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!