Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

Előzzük meg a lábgombát!

Előzzük meg a lábgombát!A télen, tavasszal használatos zárt cipők, a nedves láb könnyen táptalajává válhatnak a láb gombás fertőzéseinek. Kiket veszélyeztet ez a betegség, mik a tünetei, és mit tehetünk ellene?

Lábgomba, mi okozza?

A gombás betegséget (a lábujjak közti gombás fertőzést, az „atlétalábat”, a körömgombát) fonalas, Candida illetve penészgomba fajok okozzák. Szeretik a nedves, párás, nyirkos helyeket, de nem mindenkit betegítenek meg, leginkább az arra hajlamosokat, mint azokat, akiknek gyenge az immunrendszerük, idősek, nem kielégítő a vérkeringésük (érszűkület), cukorbetegek, vagy fokozottan izzad a lábuk, illetve szoros, meleg ruhát hordanak – ismertette dr. Kiss Borbála, a DE Bőrgyógyászati Klinika klinikai orvosa a DEOEC hírlevelében. – Megfelelő környezetet találva lábon, a lábujjak között lévő felázott bőrön található mikrosérülésekbe hatolnak, viszkető, hámló bőrtüneteket okozva.

Később elszíneződik, kifehéredik vagy elsárgul a körömszél vagy az egész köröm, mely idővel megvastagodik, felrostozódik, elhanyagolt esetben a körömlemez pusztulásához vezetve. Nagy veszélye, hogy a gyengített hám-, illetve szaruréteg utat teremt a baktériumoknak, kórokozóknak, ami később orbánc, súlyos bőr-, és lágy rész fertőzések kialakulásához vezethet.

A cikk a reklám után folytatódik

Körömgomba

A körömgomba főleg a láb körmein fordul elő, de nedves helyen hosszú ideig dolgozó emberek (főleg a húsfeldolgozók, mirelit üzemek munkásai, üzemi konyhák mosogatónői) esetében a kéz körmei is megbetegedhetnek. A köröm gombás fertőzésének megelőzése fontos, hiszen a kezelés hosszadalmas (6 hónapnál több is lehet) és költséges gyógyszerek hosszú idejű szedésére lehet szükség.

A megelőzés a legkönnyebb néhány alapvető szabály betartásával: tisztálkodás után például töröljük szárazra a lábujjunk közeit, akinek izzadékony a lába, rendszeres hintőporozással tartsa szárazon, ha szükséges, télen használjon a munkahelyen vékonyabb, nem műszálas „váltócipőt”, pamutzoknit.  Ha fürdőbe, szaunába megy, közös zuhanyzóban tisztálkodik, ne lépjen papucs nélkül a nyirkos talajra. Fokozottan érvényes ez a cukorbetegségben szenvedőkre.

Ha már kialakult a gombás fertőzés, mihamarabb érdemes szakorvoshoz fordulni!

A szakorvos gombatenyésztést végez és ennek eredményének birtokában elkezdi a célzott gyógyszeres kezelést. A gyógyszeres terápia tartós sikerét biztosítandó fontos az előbbiek mellett a beteg által használt minden lábbeli fertőtlenítése a kezelés megkezdése és befejezése után formalinos fertőtlenítőszerrel (melyet fertőtlenítés után 1-2 napig szellőztessünk, és ezután vegyük újra használatba).

A körömgombásodásban szenvedő családtag a saját, külön manikűrkészletét használja, melyet a kezelés végeztével dobjon el. Akkor tekinthető gyógyultnak a beteg, ha a gombás köröm helyén nőni kezd az új, egészséges köröm. A teljes gyógyulás, a köröm teljes lenövése sokszor akár egy évet is igénybe vehet - tudatta a DEOEC hírlevelében.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések:   bőr  elsárgul  gombás betegség  hám  köröm  körömgomba  szaruréteg 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!