Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
A+ A A-

Az időskori bőrelváltozásokról

Az időskori bőrelváltozásokrólAz idő előrehaladtával bőrünk velünk együtt öregszik, és ezt nem csak a ráncok jelzik. A legtöbb ember esetében foltok, szeplők, és apró elszíneződések is jelzik az idő múlását. Bár nem köztudott, sok kezelhető közülük – persze ezért a hiúbbaknak a pénztárcájukba kell nyúlniuk.

A bőrön megjelenő foltokat mindenki ismeri

Ha nem is saját bőrén találkozott velük, látott már olyan idősebb embereket, akiknek az arcát barnás vagy pirosas pöttyök és foltok tarkították. Ezek közül a legtöbb nem betegséget jelez, és egy kis idő ráfordításával akár el is lehet őket tüntetni.

Az egyik leggyakoribb formája ezeknek az elváltozásoknak a májfolt. Ezek a nagyobb méretű, barna színű bőrterületek leginkább a kézen, a háton és az arcon jelennek meg.

Ehhez hasonló a seborrheás keratosis, vagyis az öregségi folt, amelyet a melanin túltermelődése okoz. Ugyancsak idősebb korban jelennek meg a piros angiómák, amelyek pici, vörös pöttyök, leginkább a törzsön. Ezek az kellemetlen foltok nem betegségre utalnak, csupán a kor előrehaladtával, és orvosi segítséggel sikerrel kezelhetőek.

A cikk a reklám után folytatódik

Mikor gondolhatunk betegségre?

Aggódni akkor kell, ha a bőrön felfedezett elváltozások véreznek, vagy csak nagyon lassan vagy egyáltalán nem gyógyulnak meg. Ez a két tünet ugyanis akár rákra is utalhat, és ebben az esetben mindenképpen javasolt egy orvos véleményének a kikérése is.

Egyéb, kóros elváltozásra utalhat még a viszketés, a fájdalom, vagy a körvonalak gyakori változása is.

[OrientPress Hírügynökség / kép: shutterstock©]

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: időskori bőrelváltozások  szeplő 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!